Jeżeli lubicie jabłka – to coś dla Was! Mus jabłkowy jest świetnym zamiennikiem stosowanym między innymi w diecie wegańskiej. 1/4 szklanki musu jabłkowego zastępuje 1 jajko w wielu przepisach. Ponadto mus jabłkowy rewelacyjnie sprawdzi się w różnego rodzaju deserach jako dodatek, czy jako główny składnik. Mus może śmiało zastąpić nawet dżem lub marmoladę np. w naleśnikach. Jeśli kochasz jabłka lub masz ich nadmiar w domu – do dzieła! 🙂
Składniki:
– 600g jabłek (już obranych)
*opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnuszku na małym ogniu prażymy jabłka (wraz z cukrem, jeśli go używamy), aż się rozgotują i częściowo odparuje z nich sok. W razie potrzeby posłużyć się blenderem-żyrafą, by mus był idealnie gładki. Tak przygotowany mus możemy przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15-20 min.
Smacznego!
Wygląda smakowicie. Podoba mi się, że zamiast cukru jest ksylitol.