Idealne ciasto stworzone dla osób, które lubią zdrowe słodkości i brzoskwinie. Sycące, zdrowe i bardzo pyszne ciasto, które wykona każdy! Nie wymagające dużo pracy i proste w wykonaniu. Najlepiej smakuje do szklanki maślanki lub kefiru. Ponadto zalewę z odsączonych brzoskwiń można wykorzystać do przygotowania rewelacyjnej lemoniady brzoskwiniowej! Nic się nie zmarnuje! Czego chcieć więcej? 🙂
Pamiętajcie, by składniki były o temperaturze pokojowej, a nie prosto z lodówki. W innym przypadku może wyjść nam zakalec!
Składniki na formę 20x27cm:
– 350g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista)
– ok. 300g brzoskwiń z puszki (resztę możemy wykorzystać do deseru)
– 250ml maślanki o temperaturze pokojowej
– 3 łyżki ksylitolu
– 45ml oleju
– 2 jajka o temperaturze pokojowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ekstrakt waniliowy
– płatki migdałowe do posypania
W jednej misce mieszamy mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia. W drugiej maślankę, jajka, olej i ekstrakt, mieszamy. Zawartość obu misek łączymy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy i wyrównujemy. Brzoskwinie odsączamy z zalewy (zalewę można wykorzystać do przygotowania lemoniady brzoskwiniowej), kroimy w kosteczkę i rozkładamy równomiernie na cieście. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
O jeju! To ciasto i wygląda, i „brzmi” pysznie! <3 Muszę je zrobić, tylko najpierw wypadałoby zaopatrzyć się w mąkę orkiszową i w brzoskwinie. 😛 Dziękuję za ten przepis!!! 😀
Wydają się wspaniałe!
Uwielbiam takie ciacha z owocami.
To naprawdę musi smakować obłędnie… Tak zresztą wygląda!
Pozdrawiam 🙂
Wygląda obłędnie, sądząc po składnikach tak samo smakuje 🙂
Ostatnio mogłabym jeść takie ciasta codziennie! Boskie 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Fit, czy nie fit z pewnością pyszne 😉
Brzoskwinie to jedne z moich ulubionych owoców do wszelkich ciast, Twoje wygląda przepysznie 😉
Wygląda pięknie, jak wszystkie Twoje potrawy:)
czy mogę mąkę orkiszowa zamienic na pszenna pełnoziarnista?
Jasne 🙂