Orkiszowe ciasto z brzoskwiniami FIT


Idealne ciasto stworzone dla osób, które lubią zdrowe słodkości i brzoskwinie. Sycące, zdrowe i bardzo pyszne ciasto, które wykona każdy! Nie wymagające dużo pracy i proste w wykonaniu. Najlepiej smakuje do szklanki maślanki lub kefiru. Ponadto zalewę z odsączonych brzoskwiń można wykorzystać do przygotowania rewelacyjnej lemoniady brzoskwiniowej! Nic się nie zmarnuje! Czego chcieć więcej? 🙂
Pamiętajcie, by składniki były o temperaturze pokojowej, a nie prosto z lodówki. W innym przypadku może wyjść nam zakalec!

Składniki na formę 20x27cm:
– 350g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista)
– ok. 300g brzoskwiń z puszki (resztę możemy wykorzystać do deseru)
– 250ml maślanki o temperaturze pokojowej
– 3 łyżki ksylitolu
– 45ml oleju
– 2 jajka o temperaturze pokojowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ekstrakt waniliowy
– płatki migdałowe do posypania

W jednej misce mieszamy mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia. W drugiej maślankę, jajka, olej i ekstrakt, mieszamy. Zawartość obu misek łączymy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy i wyrównujemy. Brzoskwinie odsączamy z zalewy (zalewę można wykorzystać do przygotowania lemoniady brzoskwiniowej), kroimy w kosteczkę i rozkładamy równomiernie na cieście. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
 

9 Replies to “Orkiszowe ciasto z brzoskwiniami FIT”

  1. O jeju! To ciasto i wygląda, i „brzmi” pysznie! <3 Muszę je zrobić, tylko najpierw wypadałoby zaopatrzyć się w mąkę orkiszową i w brzoskwinie. 😛 Dziękuję za ten przepis!!! 😀

  2. Wydają się wspaniałe!
    Uwielbiam takie ciacha z owocami.
    To naprawdę musi smakować obłędnie… Tak zresztą wygląda!
    Pozdrawiam 🙂

  3. Wygląda obłędnie, sądząc po składnikach tak samo smakuje 🙂

  4. Ostatnio mogłabym jeść takie ciasta codziennie! Boskie 🙂
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  5. Fit, czy nie fit z pewnością pyszne 😉

  6. Brzoskwinie to jedne z moich ulubionych owoców do wszelkich ciast, Twoje wygląda przepysznie 😉

  7. Wygląda pięknie, jak wszystkie Twoje potrawy:)

  8. czy mogę mąkę orkiszowa zamienic na pszenna pełnoziarnista?

    1. Jasne 🙂

Dodaj komentarz