Wydaje mi się, że każdy z nas lubi świeże, domowe pasty na kanapkę, a po sklepowe odpowiedniki sięga w ostateczności. U siebie w domu, staram się, żeby kanapki nie były nudne, żeby nie były na okrągło tylko z serem, czy szynką. W razie możliwości i przede wszystkim czasu przygotowuję najróżniejsze pasty, które znajdziecie tutaj. Jedne przygotowuje się dłużej, inne krócej, a dziś chciałabym przedstawić Wam pastę jajeczną z rzodkiewką i szczypiorkiem, której przygotowanie zajmuje tylko chwilkę.
Składniki:– 4 ugotowane na twardo jajka
– pęczek rzodkiewki
– pęczek szczypiorku
– 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
– pół łyżeczki musztardy
– sól, pieprz, ulubione zioła
*opcjonalnie: pół łyżki majonezu (np. z serka wiejskiego), szczypta kurkumy (by mieć jajka bardziej wiejskie niż miejskie :))
Jajka gotujemy na twardo (jajka wkładamy do rondelka z wodą i od momentu zagotowania się wody odliczamy 8 minut, następnie szybko zalewamy je zimną wodą). Obieramy je ze skorupki i kroimy w drobną kosteczkę lub rozdrabniamy w malakserze. Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze, delikatnie odsączamy z nadmiaru wody. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy wedle uznania.
Smacznego!
Fajna pasta na kanapkę, na bazie jogurtu super 🙂
Do kanapek dla miłośnikow jajek jak najbardziej 😉
Super blog, tylko przecinków trochę za dużo 😉
Jakoś dajemy radę to rozkodować