Dietetyczny, domowy a’la majonez z serka wiejskiego


Coraz bliżej do weekendu, całe szczęście!

Jeżeli uwielbiacie majonez (na kanapce, w sałatce), a jesteście na diecie i jest on na Waszej czarnej liście, proponuję ciekawą alternatywę. W smaku zbliżony jest do majonezu, stąd ta nazwa, ale równie dobrze można go stosować jako zwykłe smarowidło. Oczywiście nigdy nie zastąpi oryginału, ani nie nadaje się do pieczonych potraw z jego dodatkiem, ale na pewno zaspokoi potrzebę Waszych kubków smakowych 🙂

Składniki:
200g serka wiejskiego
– 1 łyżeczka musztardy
1 jajko
sól, pieprz

Serek wiejski rozdrabniamy mikserem do konsystencji bez żadnych grudek. Jajko gotujemy na twardo i dodajemy (można ciepłe, ale nie gorące) wraz z musztardą, solą i pieprzem do serka. Wszystko miksujemy do jednolitej konsystencji. Przekładamy do pojemniczka i trzymamy w lodówce.
Smacznego!

  MJ.

Komentarzy: 5

  1. Pierwszy raz gdy robiłam ten majonez nie mogłam się nadziwić, a teraz obstawiam nim każde święta 🙂

  2. Fakt, jak już raz się go spróbuje to tylko robić i robić! 🙂

  3. Wypróbowałam! Do sałatek świetny i w smaku doskonały

  4. Anonimowy napisał: Odpowiedz

    Super przepis 🙂 Ile można taki majonez trzymać w lodówce??

  5. Najlepiej do 2-3 dni 🙂

Dodaj komentarz