• Domowe przetwory/dodatki
  • Dżem bananowy z wanilią bez cukru

    Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich znajomych lub nadać innego smaku swoim daniom – musicie przyrządzić dżem bananowy! Nie ma nic prostszego. Jego nietypowy smak idealnie komponuje się z naleśnikami, owsiankami, omletami, placuszkami.. ze wszystkim! Jeżeli jesteście (tak samo jak ja) fanami smaku bananów – ten dżem jest dla Was. U nas w domu zniknął raz, dwa […]

  • Przekąska
  • Pełnoziarniste grzanki z wędzoną rybą

    Przez taką pogodę, jaką mamy za oknem, nie chce mi się za długo przesiadywać NAWET w kuchni. Wtedy najchętniej, przygotowuję dania gotowe w mig, bez kombinowania. Jednym z takich dań, jest świetna przekąska – grzanki z wędzoną makrelą. Robi się je bardzo szybko, a smakują fenomenalnie. Pierwszy raz spróbowałam ich z moim mężczyzną w rewelacyjnej […]

  • Bezglutenowe
  • Wegański pasztet jaglany z soczewicą i warzywami rosołowymi

    Czas biegnie nieubłaganie szybko, a termin oddania pracy dyplomowej, jej obrony i egzamin zawodowy zbliżają się wielkimi krokami. Czasem już nie wiem gdzie mam ręce wsadzić, a spanie to moja ulubiona forma relaksu. Momentami sama sobie zadaje pytanie: dziewczyno, czy Ty nie bierzesz sobie za dużo na głowę? Może tak, może nie, ale na pewno […]

  • Pasty na kanapkę
  • Pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem

    Wydaje mi się, że każdy z nas lubi świeże, domowe pasty na kanapkę, a po sklepowe odpowiedniki sięga w ostateczności. U siebie w domu, staram się, żeby kanapki nie były nudne, żeby nie były na okrągło tylko z serem, czy szynką. W razie możliwości i przede wszystkim czasu przygotowuję najróżniejsze pasty, które znajdziecie tutaj. Jedne […]

  • Pasty na kanapkę
  • Tahini – pasta sezamowa

    Zrobienie tahini jest tak samo proste jak zrobienie masła orzechowego. Wystarczy jedynie patelnia i dobry blender kielichowy lub robot kuchenny, by w rezultacie uzyskać rewelacyjną, zdrową pastę sezamową, którą możemy użyć do wykonania prawdziwego hummusu, czy jako dodatek do sosów i deserów, a nawet możemy wyjadać go łyżeczką prosto ze słoika! Z tahini jest jak […]

  • Pasty na kanapkę
  • Pasta z pieczonej papryki, słonecznika, orzechów i rozmarynu

    Już za tydzień koniec zajęć na uczelni, w końcu odpocznę od tej masy nauki.. Teraz tylko miesiąc praktyk, sesja i znów kolejne praktyki. Całe szczęście uczelnia skierowała mnie na nie w moim mieście, także piękniej być nie może. Przynajmniej blisko i zaoszczędzi się na paliwie. Tymczasem chciałabym zaprezentować Wam kolejną, wspaniałą pastę na kanapki. Połączenie […]

  • Pasty na kanapkę
  • Muhammara – syryjska pasta z pieczonych papryk i orzechów włoskich

    Dzisiaj, pod moją uczelnią rozdawali ok. 12-kilogramowe kartony ze świeżymi, twardymi, soczystymi jabłkami. Uwielbiam takie, a nie jakieś miękkie i kruche – z takich nie ma przyjemności jedzenia, aczkolwiek w kuchni całkiem dobrze się sprawdzają. Teraz w domu mam aż 48 kilogramów jabłek i już kombinuję co by z nich przygotować. Tymczasem dziś, chciałabym przedstawić […]

  • Pasty na kanapkę
  • Intrygująca pasta słonecznikowo-sezamowa z cebulką i jabłkiem

    Miałam praktyki i już po nich. Stanowczo za szybko ten czas zleciał, ale trzeba iść dalej! Jestem niesamowicie zaskoczona Waszą reakcją na poprzedni wpis. Pobił wszystkie rekordy popularności, gdzie tylko było to możliwe. Dziękuję Wam wszystkim za to i mam nadzieję, że zaskoczę Was jeszcze nie raz. Tymczasem, chciałabym przedstawić przepis na pastę, której przygotowanie […]

  • Pasty na kanapkę
  • Pasta z pieczonej papryki, sezamu i masła orzechowego

    Powrót na uczelnie zbliża się wielkimi krokami. Trzeba w końcu wziąć się w garść i zabrać za naukę. Ilość skumulowanych kolokwiów w ciągu zaledwie dwóch tygodni przekracza raczej możliwości studentów, ale kto by się tym przejmował? Trzeba opracować dobrą taktykę, wybrać przedmioty ważne i ważniejsze i działać. Cóż więc trudnego? Niestety, po tylu dniach wolnego […]