Żytnia tarta jabłkowa bez cukru FIT


Ostatnio nieco Was zaniedbuję… dlatego osłodzę naszą kilkudniową rozłąkę podając Wam przepis na rewelacyjną tartę jabłkową bez cukru. Zdrowa – na mące żytniej, z minimalnym użyciem tłuszczu i idealnie słodka, mimo braku dodatku cukru. Brzmi intrygująco? Też tak myślę! Ciasto możemy podać z domowymi lodami bananowymi lub odrobiną ubitej śmietanki 30%. Świetnie smakuje na ciepło, jak i słodzona. Do dzieła!

Składniki:
– 150g mąki żytniej
– 75g zimnego masła
– szczypta soli
– 3 banany
– 2 łyżki soku z cytryny
– 4-5 jabłka
– 3/4 łyżeczki cynamonu
– erytrol
Dodatkowo:
– śmietanka 30%/lody z bananów
– listki mięty
– surowe kakao
– erytrol w pudrze
– płatki migdałów

Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni. Formę do tarty o średnicy 25 cm natłuszczamy i oprószamy mąką. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, 50ml wody oraz sól. Miksujemy mieszadłem miksera planetarnego lub rozcieramy składniki palcami, aż składniki się połączą. Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto. Ciasto umieszczamy w przygotowanej wcześniej formie, nakłuwamy widelcem i odstawiamy. Banany miksujemy na mus wraz z sokiem z cytryny i wylewamy na surowy spód. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w podłużne plastry. Plastry układamy w rozetę. Całość oprószamy cynamonem i erytrolem. Pieczemy 30-35 minut. Podajemy z ubitą śmietanką lub gałką lodów bananowych, dekorujemy listkami mięty, kakao, erytrolem w pudrze i płatkami migdałów.
Smacznego!


 

 

1 Komentarz

  1. zdrowa słodycz, i pięknie podana:)

Dodaj komentarz