Zupa krem z dyni z wanilią i mlekiem kokosowym

krem-z-dyni-z-wanilia3
Smak tej zupy zaskoczył mnie ogromnie. Kombinując z takim połączeniem nie spodziewałam się takiego, wręcz spektakularnego, smaku. Zaczynając szklić cebulę nie wyobrażałam sobie, że z tradycyjnej, dyniowej zupy krem, jedynie za sprawą wanilii i mleczka kokosowego, stworzę coś tak smacznego i lekko słodkiego, że usłyszę pytanie od mojej mamy: to jeszcze zupa czy już deser? Faktycznie, można byłoby polemizować w tej kwestii. W związku z tym, z ogromną przyjemnością chciałabym zaprosić Was do spróbowania tej intrygującej zupki, której odkrycie niesamowicie mnie uradowało. Zapraszam Was również do wypróbowania innych zup z dynią w roli głównej:
rozgrzewająca zupa krem dyniowo-batatowa z nutką chili
zupa krem z pieczonej dyni i papryki z pieczonymi grzankami paprykowymi
lekko pikantna zupa krem z dyni z mlekiem migdałowym

Składniki na 2-3 porcje:
– 500ml bulionu (500ml wody + 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego)
– 500g surowej dyni Hokkaido* (obranej i pokrojonej w kostkę)
– 300ml mleka kokosowego (nie mleczka z puszki)
– 1 cebula
– 1 łyżka oleju
– 1 laska wanilii

* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości  i słodyczy, inne odmiany mogą być bardziej mdłe

Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy (nie rumienimy!) w garnku na łyżce oleju. Do garnka dodajemy pokrojoną w kosteczkę dynię i zalewamy bulionem. Z laski wanilii wydrążamy ziarenka i dodajemy wraz z resztką laski do bulionu. Gotujemy do momentu, aż dynia zmięknie ok. 20-25 minut. Wyjmujemy pozostałą laskę i całość miksujemy na wysokich obrotach wraz z mlekiem kokosowym do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy np. z wiórkami kokosowymi lub chipsami z kokosa.
Smacznego!

krem-z-dyni-z-wanilia

krem-z-dyni-z-wanilia4

krem-z-dyni-z-wanilia2

Jemy sezonowo! Jesień

Komentarzy: 17

  1. Marzena napisał: Odpowiedz

    Pysznie wygląda, uwielbiam takie smaki 🙂

  2. Ela napisał: Odpowiedz

    Jak dobrze, że dałaś ten przepis – ten krem wygląda obłędnie, a na półce w kuchni zalega mi spora ilość dyni – i już wiem jak ją spożytkuję! Dziękuję

  3. Jaglusia napisał: Odpowiedz

    Najlepsza zupa na świecie! Zapraszam na swój blog kulinarny. 🙂 https://www.facebook.com/CzanieckieMakarony/?fref=ts

  4. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Takiej zupy jeszcze nie jadłam 🙂

  5. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Takiej zupy jeszcze nie jadlam 😉

  6. WOW! Brzmi genialnie! Bardzo jestem ciekawa tego smaku. Z mleczkiem kokosowym jem nagminnie i uwielbiam, ale o wanilii nie myślałam

  7. Natalie napisał: Odpowiedz

    Faktycznie zaskakujące połączenie 🙂

  8. zdecydowanie muszę spróbować:)

  9. Jud napisał: Odpowiedz

    Super kompozycja 🙂 Nie pomyślałabym, że wanilia tak fajnie połączy się z dynią 🙂

  10. O mniam, wygląda cudownie i co za kolor!

  11. Zupka pierwsza klasa, brawo 🙂

  12. Megly napisał: Odpowiedz

    Znam smak tylko zupy dyniowej mojej mamy. Z chęcią spróbowałabym też takich smaków. Wanilia i mleko kokosowe jakoś mi nie pasują do tej zupki, ale nieraz już tak miałam, że coś mi się wydaje niepasujące, a smakowo okazuje się hitem. Twoje przepisy bardzo do mnie przemawiają i na ten piszę się w ciemno 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  13. Jej! Jaka piękna ta zupa i jakie cudowne zdjęcia, nie mogę się napatrzeć 🙂

  14. Uwielbiam zupy krem, ale kremu z dyni jeszcze nigdy nie próbowałam.. Wygląda pysznie. 🙂

  15. bardzo ciekawa wersja zupy dyniowej 🙂

  16. mlodakk napisał: Odpowiedz

    Od samego patrzenia już mi ślinka cieknie,. genialna zupka

  17. Ciekawe połączenie 🙂 My nie dawno robiłyśmy podobny krem z mleczkiem kokosowym i dynią ale na słodko bez cebulki 😛

Dodaj komentarz