Lekko pikantna zupa krem z dyni z mlekiem migdałowym (wegańska)

Dzisiaj miałam przyjemność spotkać się na urodzinowej kawce z moją przyjaciółką. Przeszłyśmy kilka kilometrów, ciągle rozmawiając. Uwielbiam takie spotkania i relaksujące dni, kiedy nigdzie nie trzeba się śpieszyć i na spokojnie możemy cieszyć się czasem wśród najbliższych. Pogoda dopisała, chociaż początkowo zaczęło kropić, lecz nasze uśmiechnięte buzie przepędziły brzydkie chmury! 

Skoro jesień, skoro leniwa niedziela, skoro pełno dyń na straganach to co innego mogłabym zrobić? Oczywiście, że zupę krem z dyni! Szybkie, proste, a co najważniejsze przepyszne i bardzo sycące danie. Co kucharz to inna zupa krem z dyni, bo a to więcej marchewki, a to z papryką, z imbirem, z cukinią, z nią można kombinować i zawsze wychodzi pyszna! Czemu nie z mlekiem migdałowym i pikantnym posmakiem? Przepis na spore 2 lub 3 porcje.

Składniki:
– 400-500g puree z dyni Hokkaido
– 250ml wody
– 250ml mleka migdałowego
– 2 cebule (u mnie zwykła i czerwona)
1 spory ziemniak lub 2 mniejsze
– 2 łyżki bulionu (u mnie 2 łyżki wody + łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego)
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka przyprawy curry
– 1 łyżeczka papryki ostrej lub 1 świeża, mała, ostra papryczka
– 0,5 łyżeczki imbiru
– 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
– sól, pieprz

* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości  i słodyczy, inne odmiany mogą być bardziej mdłe

Cebulę kroimy w piórka, ziemniaka kroimy w cienkie plastry. W garnku na 2 łyżkach bulionu dusimy cebulę wraz z czosnkiem do miękkości. Zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy przyprawy, plastry ziemniaka, puree z dyni i mieszamy. Gotujemy 15-20 minut i miksujemy na gładki krem.
Smacznego!

Jesienne SuperfoodsWegetariański obiad V  MJ.

Komentarzy: 3

  1. wspaniały krem!

  2. hehe smacznie! też ostatnio robiłam dyniowy krem ;-P

  3. Pyszne! Mleko migdałowe bądź kokosowe idealnie współgra z dyniową 🙂

Dodaj komentarz