Z okazji dzisiejszego święta, chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych deserów. Moja mama uwielbia jabłka pod każdą możliwą postacią, stąd nie mogłam zrobić nic innego jak zawijane babeczki drożdżowe z jabłkiem i kruszonką. Połączenie ciasta drożdżowego, skarmelizowanego jabłka i migdałowej kruszonki to zestaw, któremu nikt się nie oprze. Podczas ich pieczenia w powietrzu unosi się tak niesamowity aromat, że każda minuta oczekiwania na babeczki dłuży się w nieskończoność. Psst… najlepiej smakują na ciepło, tuż po upieczeniu! Przekonajcie się sami! 🙂
Przepis na 12 sztuk, jedna to około 244kcal, B: 5,7g, T: 9,4g, W: 36,8g.
Składniki na drożdżowe ciasto:
– 370g mąki pszennej
– 150ml ciepłego mleka
– 1 jajko, o temp. pokojowej
– 50g miękkiego masła
– 30g cukru trzcinowego
– 15g świeżych drożdży
– szczypta soli
Składniki na nadzienie:
– 3 jabłka
– 30g masła
– 20g cukru trzcinowego
– szczypta cynamonu
– szczypta kardamonu
Składniki na kruszonkę:
– 25g zimnego masła
– 25g mąki pszennej
– 25g erytrolu
– 25g płatków migdałów
CIASTO: W miseczce łączymy rozkruszone drożdże, ciepłe mleko, 1 łyżkę mąki oraz cukier. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W misce łączymy 355g mąki, sól oraz jajko. Dodajemy spieniony zaczyn i wyrabiamy. Na koniec dodajemy bardzo miękkie masło, dokładnie wyrabiamy, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
NADZIENIE: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy masło i mieszamy. Dorzucamy jabłka, posypujemy cynamonem i kardamonem, dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze 5 minut i studzimy.
BABECZKI: Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy na podsypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na długi prostokąt. Na nim rozkładamy przygotowane i ostudzone nadzienie. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższej krawędzi w długi wałek, lekko dociskając. Wałek kroimy na 12 krążków i umieszczamy je w papilotkach w formie do muffinów.
KRUSZONKA: Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i rozcieramy w placach. Posypujemy nią babeczki. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut.
Smacznego!