Zapiekane naleśniki gryczane z porem i szynką


Tak jak już nieraz Wam wspominałam… zakochałam się w zapiekanych naleśnikach! Tym razem chciałabym zaprosić Was na rewelacyjny przepis, w trochę innej odsłonie niż zwykle. Zamiast mięsa, dziś w naleśnikach przepyszna prosciutto cotto z duszonym porem w śmietance. Przepis świetny na obiad w domu, jak i do lunchbox’a :).

Składniki na 7-9 naleśników:
– 7-9 naleśników gryczanych z tego przepisu
– 1 duży por
– 200g śmietanki 30%
– 100g prosciutto cotto lub innej szynki
– 80-100g twardego sera (np. parmezan)
– 1 łyżeczka masła
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól, pieprz

Naleśniki smażymy wg przepisu. Pora myjemy, zieloną część odkroić, a białą przekroić na pół i pokroić na cienkie paseczki. Obsmażamy je na maśle, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy. Wlewamy 4 łyżki wody, przykrywamy i chwilę podduszamy. Wlewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy, aż część odparuje. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z pokrojoną w kostkę szynką. Na usmażonych naleśnikach rozsypujemy trochę sera, nakładamy farsz, zawijamy w ruloniki i umieszczamy w brytfance (wcześniej wysmarowaną za pomocą pędzelka sosem śmietanowym). Wszystkie posypujemy resztą sera i zapiekamy w 180 stopniach, aż ser się rozpuści.
Smacznego!

 

 

 

1 Komentarz

  1. Ciekawie napisane. Chciałbym wyrazić uznanie za Twój trud. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Po prostu super. Będę częściej zaglądał.

Dodaj komentarz