Najlepsza pizza na spodzie z kalafiora FIT


Lubię takie leniwe weekendy, wtedy faktycznie czuję, że odpoczywam. Jednak przykleiło się do mnie jakieś choróbsko i weekend spędzam kurując się, żeby jutro być już na chodzie. A Wy? Już po chorobie, w trakcie, a może szczęśliwie Was to ominęło? 🙂
Dziś mam dla Was jeden z najlepszych przepisów wszech czasów! Przed Wami pizza z kalafiora bez mąki – zdrowa, niezwykle prosta i zabójczo smaczna. Na wierzch możecie ułożyć co tylko chcecie, tak więc do dzieła! Przepis na 2-3 porządne porcje. Sam spód ma ok. 470kcal, B: 45,9g, T: 20,8g, W: 0,9g, reszta zależy od dodatków jakich użyjecie.
Wypróbujcie również innych przepisów na pizzę:
pizza z tortilli
pizza na kalafiorowym spodzie z otrębami
pizza na żytnim spodzie
pizza na spodzie z polenty
mini pizze z bakłażana

Składniki na 1 pizzę:
– 1 mały kalafior
– 3 jajka
– sól, pieprz
*opcjonalnie: 1/2 pęczka koperku/natki pietruszki, 1 łyżka tartego parmezanu
Dodatkowo:
– 2 plastry prosciutto cotto
– 0,5-1 kulka Mozzarella di Bufala Campana lub zwykła
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 pieczarka
– oregano, papryka ostra
– garść rukoli
– parmezan
– oliwa

Surowego, dobrze osuszonego kalafiora rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy łyżkę tartego parmezanu i posiekany koperek lub natkę. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy otrzymaną masę i rozsmarowujemy na wzór okrągłej pizzy. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut.
Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy koncentrat, oprószamy oregano i papryką ostrą. Następnie układamy całe plastry prosciutto cotto, pokrojoną w plastry pieczarkę i porozrywaną na kawałki mozzarellę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 210 stopni i pieczemy 15-18 minut. Podajemy ze świeżymi listkami rukoli, posypujemy tartym parmezanem i skrapiamy oliwą.
Smacznego!

 

7 Replies to “Najlepsza pizza na spodzie z kalafiora FIT”

  1. Genialny pomysł, muszę zrobić taką pizzę, bo musi być niesamowicie pyszna 🙂

  2. Przepyszna! Robię ją kolejny raz. Jakby co to brokuły zamiast kalagiora też się nadają i też jest to pyszne. Dla mnie to najlepsza pizza jaką jadłam. Dziękuję za przepis 🙂

    1. Bardzo się cieszę! Dziękuję i na zdrówko 🙂

  3. Doskonała pizza, zwłaszcza jak nastolatek na diecie marzy o pizzy, naprawdę warto spróbować. Wchodzi no mojego menu rodzinnego na zawsze. Zrobiłam też lekki sos czosnkowy na jogurcie. Polecam.

  4. Spróbowałem tego przepisu, 13min w piekarniku i 20min ze składnikami. Nie ma mowy o wzięciu pizzy w palce, rozpierdziela się. Smaczna jest, ale musiałem jeść nożem i widelcem.

    1. Kalafior musi być dobrze osuszony po umyciu, inaczej będzie się rozpierniczać tak jak mówisz 🙂

Dodaj komentarz