Wilgotny placek dyniowy z jabłkami bez tłuszczu

placek-dyniowy4
Nasza wspaniała dynia powoli znika ze sklepów, więc trzeba ją wykorzystać, póki jeszcze czas. Ostatnio były muffinki, zupy, dania obiadowe z jej użyciem, więc czas na ciasto! Przed Wami placek dyniowy z jabłkami, pyszny, zdrowy, wilgotny wypiek z nutą orzechów włoskich, na bazie mąki owsianej bez dodatku tłuszczu. Czy może być coś lepszego? Jest to idealna, pożywna przekąska do szkoły i pracy, czy po prostu wykwintny deser. Kiedyś już prezentowałam Wam wilgotny placek dyniowy przekładany czekoladowym kremem daktylowym (wegański), który jest również warty uwagi. Zapraszam do wypróbowania!

Składniki suche:
– 150g mąki owsianej (bezglutenowej lub nie)
– 40-50g cukru trzcinowego/ksylitolu
– garść orzechów włoskich zmielonych na mąkę
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki kardamonu- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki mokre:
– 300g purée z dyni Hokkaido *
– 200ml mleka
– 2 jabłka
– 1 jajko (w wersji wegańskiej – banan)

* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości  i słodyczy temu wypiekowi, inne odmiany mogą być bardziej mdłe

Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej miseczce. Jabłka obieramy i ścinamy na tarce o dużych oczkach. W drugiej misce mieszamy purée, starte jabłka, mleko, żółtko i porządnie mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Całość przekładamy na formę do tarty o średnicy 21 cm i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
Smacznego!

placek-dyniowy

placek-dyniowy3

placek-dyniowy2

Komentarzy: 16

  1. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Świetny.. nic ująć 🙂

  2. Megly napisał: Odpowiedz

    Ach, Ty to potrafisz przekonać człowieka, że jednak zrzucenie tych kilku kilo naddatku wcale mu nie jest potrzebne przed świętami. Zresztą ten placuszek nie tuczy na pewno. Za to przemawia do mnie. Jesteś mistrzynią jeśli chodzi o fotografowanie swoich dań, ciast! Perfekcja w każdym calu.
    Pozdrowionka! 🙂

  3. O tak, takie ciacha lubimy najbardziej 😀 Na pewno by nam smakowało 🙂

  4. Natalie napisał: Odpowiedz

    Coś cudownego! 🙂

  5. gin napisał: Odpowiedz

    O mniam, wygląda przepysznie 🙂

  6. Ojejjjj!!! Jakaż to WSPANIAŁOŚĆ ❤❤❤

  7. kornelia napisał: Odpowiedz

    czy zamiana mąki na jaglaną mocno wpłynie?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Samej maki jaglanej jednak bym nie dawała. Dałabym mieszankę mąk bezglutenowych z jej udziałem, gdyż jest ona dość twardą mąką 🙂

      1. kornelia napisał: Odpowiedz

        a orkiszowa? mam pełnoziarnistą i ‚białą’. do owsianej mam awersje…

  8. So delicious!!!!!!!!!!!!!

  9. Pyszności:)

  10. Piękne zdjecia! Aż chce się jeść:)

  11. mlodakk napisał: Odpowiedz

    Ale super to wygląda, ja poproszę taki kawałek

  12. Pyszności…. Bardzo kusząca propozycja 😉 Pozdrawiam.

  13. Ewa napisał: Odpowiedz

    Czy można zamieć mąkę owsiana na ryżowa?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Ryżowa jest dość sucha i twarda. Możesz spróbować, ale może masz jakąś inną? 🙂

Dodaj komentarz