Torcik z orzechów włoskich z kremem czekoladowym


Listopad jest dość ważnym miesiącem dla mnie i moich bliskich. To właśnie w tym miesiącu celebrujemy kilka istotnych dla nas dat. Z tej okazji mam dla Was przepyszny przepis na szybki torcik czekoladowy z orzechów włoskich. Szybki i prosty w wykonaniu, przyjazny osobom, które są na bakier z pieczeniem ciast. Poprzez użycie zmielonych orzechów włoskich biszkopt zyskuje na smaku i na barwie, a czekoladowy krem nadaje mu słodyczy. Zapraszam na kawałek!

Składniki na ciasto o śr. 23cm:
– 6 jajek
– 100g cukru
– 100g mielonych orzechów włoskich
– 70g mąki owsianej (bezglutenowej)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli

Składniki na krem:
– 250g mascarpone
– 200g śmietanki 30%
– 100g czekolady mlecznej
– 50g czekolady gorzkiej

Dodatkowo: 1 szklanka mocnej herbaty (z 3 saszetek), biała czekolada (opcjonalnie)

CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek. W pierwszej misce żółtka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę, następnie dodajemy do niej zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. W drugiej białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z zawartością pierwszej miski. Tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm natłuszczamy, a dno wykładamy papierem do pieczenia. Otrzymaną masą przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Ciasto studzimy i za pomocą nici lub noża kroimy na dwa blaty.
KREM: Czekolady topimy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietankę łączmy z mascarpone do uzyskania jednolitej masy. Czekolady dokładnie łączymy z mascarpone i śmietanką, chwilę schładzamy w lodówce.
Zaparzamy herbatę i studzimy. Blaty nasączamy mocną herbatą, a następnie przekładamy połową schłodzonego kremu. Pozostałą połową smarujemy wierzch ciasta i pozostawiamy tylko na wierzchu lub rozsmarowujemy na boki. Opcjonalnie posypujemy tartą białą czekoladą i schładzamy.
Smacznego!


Komentarzy: 7

  1. Ostatnio piekłam ciasto z migdałów, czas więc na wersję orzechową! Pięknie wygląda, przypomina mi wiedeński przysmak – tort Sachera.

  2. Magda napisał: Odpowiedz

    Pięknie wygląda ten torcik, lubię ciasta z migdałami, z orzechami chyba jeszcze nie piekłam 🙂

  3. Magdalena napisał: Odpowiedz

    taki torcik musi wspaniale poprawić nastrój w listopadowy wieczór:)

  4. monika napisał: Odpowiedz

    Wygląda mega pysznie 😀 Buźka :**

  5. Dominika napisał: Odpowiedz

    pyszny torcik! idealne rozwiązanie na tą jesienną aurę która panuje w Norwegii 🙂

  6. Kinga napisał: Odpowiedz

    Super torcik ♥

  7. Fitsweet napisał: Odpowiedz

    😍 wow, cudownie wygląda

Dodaj komentarz