Tarta z pieczoną dynią, fetą i świeżym tymiankiem


Cześć kochani! Czy przyszedł dziś do Was bogaty Mikołaj? Mam nadzieję, że tak! 🙂 Mój był, aż nadto bogaty, więc narzekać nie mogę.
Dziś mam dla Was prosty przepis na niesamowicie smaczną tartę dyniową. Z racji tego, że dynia powoli znika z warzywniaków, trzeba choć ostatni raz z niej skorzystać. Możemy przygotować purée z dyni, które następnie możemy zamrozić lub od razu wykorzystać do smakowitego dania. Przepisy z wykorzystaniem dyni znajdziecie tutaj.

Składniki na spód o średnicy 25 cm:
– 200g mąki pszennej 650
– 100g ziemnego masła
– 1 jajko
– 1/3 łyżeczki soli

Składniki na wypełnienie:
– 1 mała dynia Hokkaido
– 200ml śmietanki 30%
– 3 jajka
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta imbiru mielonego
– sól, pieprz

Dodatkowo: świeży tymianek, 30g sera Feta lub sera koziego

SPÓD: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i sól. Ciasto wyrabiamy, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 2h.
WYPEŁNIENIE: Dynię kroimy w plastry i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 40 minut. Wszystkie kawałki obieramy przy użyciu nożyka. 1/3 upieczonej dyni odstawiamy na bok, a pozostałą część miksujemy na purée. Do purée dodajemy jajka, śmietanę i przyprawy, miksujemy na gładko.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim formę do tarty o średnicy 25 cm, nakłuwamy widelcem. Przygotowany spód wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Na upieczonym spodzie układamy odłożone plastry dyni i wylewamy na nie przygotowane wcześniej wypełnienie. Wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut, aż masa całkowicie się zetnie. Upieczoną tartę posypujemy rozdrobnioną Fetą lub serem kozim, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego!

Komentarzy: 2

  1. Kinga K napisał: Odpowiedz

    Super tarta 🙂

  2. Ale pyszności!

Dodaj komentarz