Tarta kakaowa z bananami na spodzie z musu jabłkowego


Jak mija Wam długi weekend? Gdyby tylko pogoda była lepsza to śmiało mogłabym przyznać, że mój mija wyśmienicie 🙂 i mam nadzieje, że Wam również. Niestety czas pędzi nieubłaganie i zaraz trzeba będzie wracać do obowiązków. Przed nami jeszcze niedziela, więc umilmy sobie ten czas pyszną, wegańską tartą kakaową z bananami na spodzie z musu jabłkowego!

Składniki na spód o średnicy 25 cm:
– 200g musu jabłkowego
– 80g pełnoziarnistych herbatników
– 40g orzechów włoskich
– 30g wiórków kokosowych
*opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na budyń kakaowy:
– 500 ml mleka (napoju) kokosowego
– 50g skrobi ziemniaczanej
– 30g kakao
– 1-3 łyżki ksylitolu/erytrolu (zależy jak słodki budyń lubicie)
– kilka kropli aromatu waniliowego

Dodatkowo:
– 2-3 banany
– płatki migdałów do posypania

Spód: Herbatniki wraz z orzechami mielimy na „mąkę”. W misce łączymy zmielone herbatniki, wiórki i mus jabłkowy. Tak przygotowaną masą wykładamy dno i boki formy do tarty o średnicy 25 cm. Spód wyrównujemy przy pomocy łyżki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 15 minut. Studzimy.
Budyń: W rondelku umieszczamy 250ml napoju kokosowego, kakao i ksylitol, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. W misce łączymy drugie 250ml napoju kokosowego, skrobię, aromat i powoli dolewamy do rondelka ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Chwilę studzimy.
Banany kroimy w plastry i wykładamy na spodzie. Następnie ciepły budyń wylewamy na banany, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałów. Chłodzimy i trzymamy w lodówce.
Smacznego!

Dodaj komentarz