Ryż z kurczakiem po azjatycku z groszkiem cukrowym

Brak pomysłu na obiad? Mam dla Was sprawdzony przepis na wspaniały ryż z kurczakiem po azjatycku z groszkiem cukrowym. Od czasu, gdy w Lidlu można prawie codziennie dostać groszek cukrowy, zaczęłam go używać coraz częściej. Uwielbiam jego smak, jak i formę w jakiej się go podaje. Idealnie sprawdza się w potrawach azjatyckiej kuchni z makaronem, czy z ryżem. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji go spróbować, nie ma co zwlekać! 🙂

Składniki:
– 400g piersi z kurczaka
– 150g groszku cukrowego
– 1-2 czerwone cebule
– 1 pęczek szczypiorku
– 4 łyżki sosu sojowego
– 1 i 1/2 łyżki oleju sezamowego
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżka miodu
– 1/2 papryczki chili
Dodatkowo: 200-250g ryżu basmati

Ryż gotujemy na sypko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy sos, łącząc sos sojowy, ocet, sos rybny, miód i 1/2 łyżki oleju sezamowego. Mięso kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego i dorzucamy posiekaną papryczkę chili. Po minucie dodajemy kurczaka i podsmażamy. Następnie dokładamy pokrojoną w półpiórka czerwoną cebulę oraz umyty groszek cukrowy, smażymy 10 minut. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowany sos, mieszamy i podsmażamy jeszcze 3 minuty. Podajemy z ryżem, posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!

Komentarzy: 2

  1. Marek napisał: Odpowiedz

    Mam stronę ze świetnymi przepisami, teraz tylko znaleźć kogoś kto te pyszności będzie mi gotował 🙂

  2. Magda napisał: Odpowiedz

    Bardzo apetyczne danie, dodatek groszku cukrowego to świetny pomysł 🙂

Dodaj komentarz