Razowa tarta z kremem budyniowym i rabarbarem


Warzywniaki aż roją się od rabarbaru, więc trzeba było go kupić! Tylko co z niego zrobić? Domowa granola z rabarbarem już była, orkiszowe ciasto z rabarbarem i kruszonką również, w takim razie czas na TARTĘ! Tartę niezwyczajną, bo razową z kremem budyniowym i rabarbarem ułożonym w mozaikę. Wygląda smakowicie? Do dzieła! 🙂

Składniki na formę o średnicy 21 cm:
Spód:
– 150g mąki pszennej razowej
– 100g zimnego masła
– 40g cukru pudru/ksylitolu w pudrze

Krem budyniowy:
– 200ml śmietanki 30%
– 200ml mleka
– 5 żółtek
– 80g ksylitolu/erytrytolu
– 50g masła
– 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
– laska wanilii

Dodatkowo:
– 3 łodygi rabarbaru
– 1 łyżeczka ksylitolu

Spód: Składniki na spód możemy wyrobić ręcznie lub w malakserze. Do mąki i cukru pudru dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i miksujemy malakserem lub ręcznie siekamy nożem na stolnicy. Otrzymaną masę szybko wyrabiamy, tworzymy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut. Formę do tarty natłuszczamy masłem i oprószamy mąką.  Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę lub rozwałkowujemy na stolnicy na placek lekko większy od średnicy formy i przenosimy do formy zakrywając jej dno i boki. Nakłuwamy widelcem i ponownie schładzamy 20 minut. Na spód kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy kulki ceramiczne lub fasolę. Tak przygotowany spód podpiekamy 10 minut w temperaturze 190 stopni. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy 5 minut. Studzimy i zabieramy się za krem budyniowy.
Krem budyniowy: Śmietankę, mleko, wydrążoną laskę wanilii i ziarenka wanilii mieszamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ubijamy wraz z ksylitolem na jasną masę, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Masę z żółtek hartujemy dwiema łyżkami zagotowanej śmietanki. Następnie całą zawartość przelewamy do masy z żółtek, dokładnie mieszamy i ponownie przelewamy do rondelka. Całość powoli podgrzewamy, ciągle mieszając, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Krem budyniowy wylewamy na podpieczony spód i zapiekamy 10 minut w 175 stopniach. Zabieramy się za rabarbar.
Rabarbar: Kroimy w romby o podobnej długości i układamy w mozaikę na podpieczonym kremie budyniowym. Całość posypujemy 1 łyżeczką ksylitolu. Pieczemy 30 minut, aż rabarbar zmięknie. W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia.
Smacznego!

1 Komentarz

  1. Wygląda pysznie 🙂 Pozdrawiam !

Dodaj komentarz