Orkiszowe ciasto z rabarbarem i kruszonką – zdrowsza wersja


Dziś jeden z tych dni, których nie mogłam się doczekać. Już teraz wiem, że będą to jedne z najlepszych dni w trakcie wakacji, a może w trakcie mojego związku? 🙂 Dzisiejszego wieczoru wraz z moim ukochanym, wybieramy się w rejs promem Stena Line do Karlskrony. Będzie to pierwszy, tego typu, wypad razem za granicę. Z niecierpliwością wyczekuję godziny 18, kiedy to mamy stawić się na odprawie. Z powodu tego wypadu, nie będę zdolna do wstawienia jutro postu. Liczę na wyrozumiałość 🙂

Z racji tego, że nieubłaganie sezon na rabarbar dobiega końca (niestety), warto rozglądać się jeszcze za nim na straganach, gdyż w smaku jest wciąż znakomity, a ceny bardzo przystępne. Dziś chciałabym zaproponować Wam ciasto z rabarbarem w wersji zdrowszej – bez masła, bez mąki pszennej i bez cukru, a z ich zdrowszymi zamiennikami – olejem kokosowym, mąką orkiszową i otrębami oraz z ksylitolem. Osobiście zdrowsza wersja smakowała mi o wiele bardziej niż jej tradycyjny odpowiednik, ale każdy ma swoje upodobania smakowe. Mam nadzieję, że Wam też podpasuje. Z tortownicy o średnicy 21cm wychodzi 12 porcji, jedna to ok. 156kcal.

Składniki na ciasto:
– 150g mąki orkiszowej
– 80g oleju kokosowego
50g otrębów (owsianych, gryczanych..)
– 50g mąki kukurydzianej
1 łyżka ksylitolu
– 1 żółtko
– 5 łyżek zimnej wody (chyba, że potrzebujecie więcej)

Formę do tarty lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód). Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na trzy części. Pierwszą część wkładamy do siateczki i umieszczamy w lodówce. Kolejne dwie części wyrabiamy ponownie i wykładamy nimi formę do tarty lub tortownicę, starając się równomiernie rozłożyć ciasto na spód i po bokach. Nakłuwamy widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut.

Składniki na mus rabarbarowy:
– 550-600g rabarbaru (może być mniej, wcześniej robiłam z 200g i było również pyszne)
– 1-2 łyżki miodu
– 1 łyżka ksylitolu (lub więcej, jeśli wolicie słodsze)
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżka cynamonu

Rabarbar myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i kroimy w małe kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy na patelni i dusimy pod przykryciem do rozpadu, zmiękczenia kawałków rabarbaru i powstania musu, ciągle mieszając. Chwilę studzimy i wylewamy na podpieczony spód. Wyjmujemy resztę ciasta z lodówki i trzemy na tarce o dużych oczkach w celu stworzenia, ulubionej przez wszystkich, kruszonki. Posypujemy nią mus z rabarbaru, umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta możemy posypać ksylitolem w pudrze.
Smacznego!

 

 

 MJ.

Komentarzy: 24

  1. Wow! To musi być pyszne! 😀 Chyba się na nie skuszę 🙂

  2. Olga Pi napisał: Odpowiedz

    Mmm, wygląda pysznie! Nominowałam Cię do Liebster Blog Award – jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na Cukry Proste po pytania:)

  3. Natalie napisał: Odpowiedz

    Mam ten sam widelczyk <3 Bomba! 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  4. Genialne ciacho i bardzo zdrowe 🙂 fenomenalne 🙂

  5. Kiki napisał: Odpowiedz

    Mega pyszne! 🙂

  6. genialne ciacho!

  7. fantastyczne!

  8. Anonimowy napisał: Odpowiedz

    Na sam widok ślinka cieknie! Już dziś zrobię to ciacho, zwłaszcza, że rabarbar się kończy. Pozdrawiam, Katarzyna

  9. Anonimowy napisał: Odpowiedz

    Wczoraj zrobiłam i prawie już nie ma ciacha 😉 wyszedł obłędny! użyłam tylko mąki gryczanej, bo orkiszowej nie miałam, wyszło pycha 🙂

  10. Bardzo się cieszę! Z gryczanej musiało wyjść rewelacyjnie! 😀

  11. Unknown napisał: Odpowiedz

    Czy olej kokosowy można czymś zastąpić lub ominąć w przepisie?

  12. Zastąp masłem 🙂

  13. Sandra Kasprowicz napisał: Odpowiedz

    Czy można to ciasto zrobić z malinami?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Obawiam się, że nie. Maliny zawierają w sobie o wiele więcej soku niż rabarbar. Ciasto mogłoby być mokre i się rozpadać.

  14. Mimi napisał: Odpowiedz

    ksylitol można zastąpić miodem?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Pewnie! 🙂

  15. Agnieszka napisał: Odpowiedz

    W jakiej postaci dodawałaś olej kokosowy? płynny czy stały?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Dodawałam w postaci stałej, aczkolwiek biorąc pod uwagę temperatury za oknem, możesz dodać płynny (jeżeli nie trzymasz oleju w lodówce), ciasto i tak się uda 🙂

  16. Anonim napisał: Odpowiedz

    Czy zamiast mąki kukurydzianej można dac kokosową?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Możesz spróbować, aczkolwiek kokosowa może nie zlepić tak ciasta. Proponuję wtedy 180g orkiszowej i 20g kokosowej do smaku 🙂

  17. Anonim napisał: Odpowiedz

    Czy mąkę kukurydzianą można zastąpić kokosową?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Możesz spróbować, aczkolwiek kokosowa może nie zlepić tak ciasta. Proponuję wtedy 180g orkiszowej i 20g kokosowej do smaku 🙂

  18. Wiktoria napisał: Odpowiedz

    A czym moge zastąpić mąkę kukurydziana?? Mam gryczana, migdałowa, żytnia, pszenna, kokosowa i jaglana ale za ta ostatnia nie przepadam

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Śmiało możesz zastąpić żytnią, pszenną lub gryczaną 🙂

Dodaj komentarz