Pizza z tortilli z ricottą i prosciutto FIT


Odchudzając się często poszukujemy odchudzonych wersji naszych ulubionych smaków, dlatego mam dziś coś ekstra! Przed Wami rewelacyjna pizza z tortilli! Możecie podać na niej każdy ze swoich ulubionych składników, aczkolwiek ja proponuję włoski klasyk. Tortille (piady włoskie), z których wykonałam pizze, można złapać podczas włoskiego tygodnia w Lidlu lub Biedronce. Mają one bardzo dobry, prosty skład, w przeciwieństwie do tortilli, które zalegają na co dzień na sklepowych półkach. Piady włoskie, o których mowa, zawierają jedynie: mąkę pszenną, wodę, smalec wieprzowy, sól i drożdże i pakowane są po 3 sztuki. Jednakże i tak zachęcam Was, by zrobić domowe tortille z mąki żytniej lub orkiszowej. Do dzieła!

Składniki na 1 pizzę:
– 1 tortilla/piada włoska
– 30g koncentratu pomidorowego
– 1/2 łyżeczki oregano
– 1/4 łyżeczki papryki ostrej
– 20g ricotty
– 20g mozzarelli
– 1 plaster szynki parmeńskiej
– garść rukoli
– kilka kropli oliwy

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Tortillę/piadę włoską smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy oregano oraz papryką ostrą. Ricottę gdzieniegdzie układamy za pomocą łyżeczki, mozzarellę kroimy w kostkę lub szarpiemy na małe kawałki, szynkę rwiemy na kawałki i układamy na pizzy. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 10 minut. Po wyjęciu dekorujemy garścią rukoli i skrapiamy oliwą.
Smacznego!


Jedna taka pizza „na wypasie” (z włoskich piad) zawiera 529kcal (B: 20,5g, T: 19,4, W: 66,6g).
Jedna „sucha” piada włoska to 397,8kcal.

Dodaj komentarz