Pieczone schabowe z boczniaków FIT


Od dłuższego czasu staram się jeść coraz mniej mięsa. Nie chcę całkowicie z niego zrezygnować, ale na pewno chcę je ograniczać. Jest wiele ciekawych i równie smacznych przepisów bez mięsa, czy z jego odpowiednikiem. Dlatego, chciałabym przedstawić Wam rewelacyjne pieczone schabowe z boczniaków, które smakiem naprawdę mogą konkurować z mięsną ich wersją. Ponadto, dzięki temu, że są pieczone – zawierają o wiele mniej tłuszczu. Spróbujcie i sami przekonajcie się jakie one są pyszne! 🙂

Składniki:
– 250g boczniaków
– 100g panieru wielozbożowego (lub bułki tartej)
– 40g mąki żytniej 720
– 2 jajka
– 2 łyżki mleka
– sól, pieprz
– oliwa

Jajka wbijamy do głębokiego talerza, dodajemy mleko i mieszamy na jednolitą masę. W drugim talerzu umieszczamy mąkę i porządnie doprawiamy solą i pieprzem. Boczniaki panierujemy najpierw w mące, później w jajku z mlekiem, a na koniec obtaczamy w panierze. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, na którym umieszczamy panierowane boczniaki. Skrapiamy je oliwą i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy je 30 minut, a w połowie czasu odwracamy je na drugą stronę.
Smacznego!

1 Komentarz

  1. Magda napisał: Odpowiedz

    Bardzo lubię takie panierowane boczniaki, to smaczny zamiennik kotletów 🙂

Dodaj komentarz