Pełnoziarniste naleśniki z musem jabłkowym i sosem waniliowym


Ostatnio wstawiałam przepisy na naleśniki w wersji wytrawnej, więc tym razem czas na słodką wersję. Naleśniki na słodko to jedna z tych potraw, które świetnie smakują na ciepło jak i zimno, dzięki czemu bez obaw można brać je do lunchbox’a do pracy, czy szkoły. Mogą być zarówno śniadaniem, jak i obiadem na słodko. Dzisiaj akurat w wersji „na wypasie”, bo w zestawie z rewelacyjnym, domowym sosem waniliowym. Mniam!

Składniki na 8-10 naleśników:
250ml mleka, o temp. pokojowej
– 100ml wody
– 65g mąki orkiszowej
– 60g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 2 jajka, o temp. pokojowej
– 10g masła
– szczypta soli

Składniki na mus:
z tego przepisu lub:
– 700g jabłek
– 20ml soku z cytryny
– 1 łyżka ksylitolu/erytrolu (opcjonalnie)
– ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)

Składniki na sos waniliowy:
– 150ml mleka, o temp. pokojowej
– 2 żółtka, o temp. pokojowej
– 20g ksylitolu/erytrolu
– ziarenka z 1/2 laski wanilii
– szczypta soli

NALEŚNIKI: Masło roztapiamy. Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 20-30 minut. Smażymy na patelni bez tłuszczu (lub z minimalną ilością).
MUS: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki na mus umieszczamy w rondelku i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, aż zaczną się rozpadać, od czasu do czasu mieszając. Miksujemy na mus za pomocą blendera.
SOS: W rondelku umieszczamy wszystkie składniki na sos (w tym ziarenka wydrążone z laski i wydrążoną laskę wanilii). Podgrzewamy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając trzepaczką przez ok. 6-8 minut. Sos ma zgęstnieć, ale nie być tak gęsty jak budyń.
Na naleśnikach rozprowadzamy mus jabłkowy składamy w trójkąty lub zwijamy w ruloniki, polewamy sosem waniliowym i podajemy np. z orzechami włoskimi.
Smacznego!

Komentarzy: 2

  1. co za pyszności!

  2. Magda napisał: Odpowiedz

    Naleśniki uwielbiam w każdej wersji 🙂

Dodaj komentarz