Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z truskawkami i migdałową kruszonką FIT

Ależ dziś gorąco, aż nie chce się siedzieć w kuchni! Jednak parę dni temu zmajstrowałam takie oto pyszne ciasto drożdżowe. Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, na erytrolu i z mniejszą ilością masła. Drożdżowe uwielbiamy całą rodzinką, dlatego dość często pojawiają się na naszym stole. W tych ciastach świetne jest to, że możemy dodać wszelkie ulubione owoce, a zawsze wyjdzie ono pyszne! Pycha! Możecie posłużyć się tylko mąką pszenną 650 – taka opcja jest równie smaczna i szybciej wyrasta (już po 30 minutach podwaja swoją objętość). Na zdjęciach możecie zaobserwować obie wersje. Przepis na formę 37 x 21cm, czyli około 15-20 kawałków. Przy podziale na 15 kawałków, jeden to około 203kcal, B: 6,3g, T: 7,5g, W: 27,4g.

Składniki na ciasto:
– 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub mąki pszennej 650)
– 250g mąki pszennej 650
– 220ml ciepłego mleka
– 100g erytrolu
– 60g miękkiego masła
– 40g drożdży
– 1 jajko
– 1 żółtko
– ½ łyżeczki cukru
– szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
– 30g erytrolu
– 30g płatków migdałów
– 30g mąki pszennej
– 30g zimnego masła
Dodatkowo: 300g truskawek

CIASTO: Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodajemy mąki, masło pokrojone na kawałki, erytrol, jajko, żółtko oraz sól i wyrabiamy ciasto ok. 15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni (jeżeli będzie się kleić, dodajemy po łyżce mąki i znów wyrabiamy). Ciasto przekładamy do natłuszczonej masłem formy 37 x 21 cm, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1-2h, aż objętość ciasta się podwoi (w przypadku użycia tylko mąki pszennej 650 wystarczy 30 minut). Piekarnik rozgrzewamy na 150 stopni. Na wierzch ciasta rozkładamy pokrojone truskawki.
KRUSZONKA: Składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i rozdrabniamy w dłoniach i grudkami obsypujemy ciasto.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Kroimy i podajemy po ostudzeniu.
Smacznego!

Na Thermomix:
CIASTO:
1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i podgrzewamy 2 min 30 s/37°C/obr. 1.
2. Dodajemy mąki, erytrol, masło pokrojone na kawałki, jajko, żółtko i sól, wyrabiamy 2 min/interwał. Sprawdzamy konsystencję, jeśli ciasto bardzo się klei, dodajemy po łyżce mąki, wyrabiamy kolejną 1 min/interwał.
3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej masłem formy 37 x 21 cm, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1-2h, aż objętość ciasta się podwoi.
4. Piekarnik rozgrzewamy na 150 stopni. Na wierzch ciasta rozkładamy pokrojone truskawki.
KRUSZONKA:
5. Składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i rozdrabniamy w dłoniach i grudkami obsypujemy ciasto.
6. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Kroimy i podajemy po ostudzeniu.
Smacznego!

4 Replies to “Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z truskawkami i migdałową kruszonką FIT”

  1. ciasto jest super!:) zrobiłam wczoraj na deser, to mąż był pod wrażeniem ze tak świetnie piekę, ale nie zdradziłam ze przepis jest z bloga:))

    1. Ale się cieszę!!! Super!! W takim razie gratuluję i życzę dużo zdrówka 😀

  2. Bardzo dobre 😀

Dodaj komentarz