Pełnoziarnista focaccia z cebulą

focaccia-z-cebula4

U mnie w domu rzadko kiedy jemy jakiekolwiek pieczywo, stąd nie piekę go zbyt często. Jednakże, kiedy już się za nie zabiorę, staram się wykorzystywać mąki pełnoziarniste, czy bezglutenowe. Focaccia to włoski przysmak, który rewelacyjnie smakuje jako przystawka z dodatkiem oliwy z oliwek wysokiej jakości. Można przygotowywać ją w wersji bez dodatków, jak i z pomidorkami koktajlowymi, solą, rozmarynem, a ja, jako wielbicielka cebuli, proponuję wersję właśnie z nią. Z przepisu wychodzą dwie blachy 20 x 25 cm. Zapraszam 🙂

Składniki na focaccię:
– 400g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
– 380ml wody
– 200g mąki orkiszowej
– 25g drożdży
– 20g oliwy z oliwek
– szczypta cukru
– szczypta soli

Dodatki:
– 400g cebuli
– 20ml oliwy z oliwek
– 20ml wody
– łyżeczka soli

Mąki, 320ml wody, oliwę, drożdże i sól umieszczamy w misce i porządnie wyrabiamy do połączenia składników. Dodajemy sól i 60ml wody i dalej wyrabiamy. Dłońmi natłuszczonymi oliwą tworzymy kulę, oblewamy oliwą, przykrywamy i odkładamy miskę w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. W czasie wyrastania nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Blachę/blachy do pieczenia natłuszczamy. Natłuszczoną łyżką przekładamy po połowie ciasta na blachy. Dłońmi natłuszczonymi oliwą, bez wyrabiania rozprowadzamy ciasto po blaszkach. Cebulę kroimy w dość spora kostkę i rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Oliwę, wodę i sól łączymy ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką skrapiamy cebulę. Pieczemy ok. 30 minut. Studzimy i kroimy na kwadraty.
Smacznego!
focaccia-z-cebula3

focaccia-z-cebula

Komentarzy: 7

  1. Lena napisał: Odpowiedz

    jaka apetyczna:)

  2. Marzena napisał: Odpowiedz

    Kochana ale pysznie wygląda, mniam 🙂

  3. Uwielbiam:)

  4. Megly napisał: Odpowiedz

    Lubię cebulę, zarówno taką surową jak i pieczoną, smażoną. To coś dla mnie! A jak apetycznie wygląda. Z chęcią bym spróbowała. Dla mnie na przykład pizza bez cebuli to nie pizza! 😉 😉 Pozdrowionka serdeczne 🙂

  5. wspaniała, aż chce się jeść. wersji pełnoziarnistej jeszcze nie miałam okazji spróbować : ) pozdrawiam ciepło!

  6. Pełnoziarnistej jeszcze nie jadłam, super pomysł 🙂

  7. pyszna wersja 🙂 również jestem fanką cebuli 🙂

Dodaj komentarz