Najlepsze zdrowe batony musli FIT

batony-musli2
Witam Was po dość długiej przerwie! Z racji moich licznych wyjazdów w ostatnim czasie, miałam dość mało wolnego czasu i zaniedbałam Was. Lecz moim postanowieniem noworocznym jest dbanie o Was i o bloga jeszcze bardziej niż w poprzednim roku. Mam nadzieję, że nadal będziecie tak licznie przybywać i czerpać dalsze inspiracje w prowadzeniu zdrowego życia. W związku z tym, wracam do Was ze wspaniałym przepisem na przekąskę do pracy, czy szkoły, która nie wymaga wybitnych zdolności kulinarnych. Wystarczy mieć wymienione składniki lub sprytnie je zamienić, połączyć, wymieszać i upiec, cóż więc trudnego? Takie batony to genialny zamiennik sklepowych „zdrowych przekąsek”, które niestety w sporej części są pułapką z ogromną ilością niezdrowych, zbędnych dodatków. Przygotowując je w domu, mamy pewność, co znajduje się w środku oraz śmiało możemy zmieniać proporcje składników w zależności od naszych upodobań. Do dzieła!

Składniki:
– 200g mleka skondensowanego niesłodzonego
– 100g płatków owsianych (bezglutenowe)
– 100g sezamu
– 100g słonecznika
– 45g orzechów nerkowca
– 45g orzechów włoskich
– 45g orzeszków ziemnych
– 45g migdałów
– 25g rodzynek
– 25g suszonych moreli
– 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego (zazwyczaj daję 2)
– szczypta soli

Płatki owsiane umieszczamy w sporej misce i zalewamy je mlekiem, odstawiamy na 5-10 minut, by lekko nasiąkły. W tym czasie rozdrabniamy w malakserze lub siekamy wszystkie orzechy na mniejsze i większe kawałeczki. Suszone morele kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i próbujemy, jeśli masa jest dla nas za mało słodka – dosładzamy. Formę o wymiarach 20 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną formę wykładamy masę, równomiernie ją rozprowadzamy i wyrównujemy. Pieczemy 35-40 minut w 170 stopniach. Chwilkę studzimy i kroimy na kawałki.
Smacznego!

batony-musli3

batony-musli

batony-musli4

batony-musli5

Komentarzy: 16

  1. Kasia napisał: Odpowiedz

    Wyglądają przepysznie 🙂

    1. biodika napisał: Odpowiedz

      Zgadza się, są bardzo kuszące!

  2. Jud napisał: Odpowiedz

    Super, muszę spróbować takich, bo skład zachęca 🙂

  3. Natalie napisał: Odpowiedz

    Wyglądają bosko! Kocham tego typu słodkości 🙂

  4. Megly napisał: Odpowiedz

    Jak pięknie je podałaś. Oczy by jadły na sam widok. Super przepis. Na pewno podkradnę go 🙂 Uwielbiam takie zdrowe batoniki. Te w sklepach ze zdrową żywnością bywają bardzo drogie. Lepiej zrobić samemu (a jaka satysfakcja przy tym jest :))
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  5. Wspaniałe batoniki! Pochrupałabym 🙂

  6. Weronika napisał: Odpowiedz

    Jak tylko zrobię zakupy, to je kupię 🙂

  7. na zdrowe batoniki zawsze chętnie się skuszę 🙂 dawno żadnych nie robiłam.

  8. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Wyślesz mi chociaż jednego? 😀

  9. Mimi napisał: Odpowiedz

    Czy można czymś zamienić mleko skondensowane?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Szczerze powiedziawszy, nie mam pomysłu.. a jest to dość istotny składnik 🙁

    2. Ania napisał: Odpowiedz

      Można „skleić” batoniki dodając jajko, jogurt naturalny, przecier jabłkowy, zgniecionego banana 🙂

      1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

        Owszem, ale wtedy lepiej je jeszcze troszkę dosłodzić, bo mleko słodzone przyjemnie je dosładza 🙂

  10. Dominika napisał: Odpowiedz

    Wyglądają cudownie! 🙂

  11. Ania napisał: Odpowiedz

    Jak długo można przechowywać gotowe batoniki?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Do tygodnia spokojnie, aczkolwiek najlepiej smakują świeże 🙂

Dodaj komentarz