Najlepsza sałatka gyros KROK PO KROKU


Sałatka Gyros to jedna z moich ulubionych sałatek. Świetnie sprawdza się na imprezach – zawsze znika w mig! Jest niezwykle prosta w przygotowaniu (co jest trudnego w układaniu składników warstwowo :)? ) i zawsze wygląda estetycznie. Każdy z Was na pewno ją jadł, a wielu z Was na pewno ją przyrządzało. Doskonale też pewnie wiecie, że można do niej dodać wszystko, co lubimy, lecz dziś chcę pokazać Wam najbardziej podstawową wersję. Osobiście mogę jeszcze polecić Wam dodanie np. czerwonej fasoli, sera Feta, czy pokrojonej w kostkę papryki, a to w której warstwie się znajdą to już Wasza inwencja twórcza. Poniżej zamieszam skróconą wersję przepisu, a jeszcze niżej znajdziecie przepis KROK PO KROKU. Do dzieła!

Składniki:
– 700g piersi z kurczaka
– 2 duże czerwone cebule
– 1 puszka kukurydzy
– 1 główka kapusty pekińskiej
– 6-8 większych ogórków konserwowych
– 100g żółtego sera
– 6-7 łyżek ketchupu
– 3-4 łyżki majonezu
– 1 łyżka oleju
– przyprawa do gyros’a

Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju z przyprawą do gyros’a. Chwilę studzimy i połowę umieszczamy w misce, w której będziemy podawać sałatkę. Wierzch mięsa polewamy kilkoma łyżkami ketchupu. Z kapusty usuwamy pierwsze liście i szatkujemy. Na ketchup układamy połowę poszatkowanej kapusty. Ogórki kroimy w kostkę i układamy na kapuście. Cebule kroimy w kostkę i układamy na ogórkach. Następnie układamy drugą połowę usmażonego kurczaka i odsączoną kukurydzę. Na kukurydzy rozsmarowujemy majonez i resztę ketchupu, posypujemy tartym serem. Na koniec umieszczamy poszatkowaną resztę kapusty.
Smacznego!

PRZEPIS KROK PO KROKU:

Krok 1. Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju z przyprawą do gyros’a. Chwilę studzimy i połowę umieszczamy w misce, w której będziemy podawać sałatkę. Wierzch mięsa polewamy kilkoma łyżkami ketchupu.

Krok 2. Z kapusty usuwamy pierwsze liście i szatkujemy. Na ketchup układamy połowę poszatkowanej kapusty.

Krok 3. Ogórki kroimy w kostkę i układamy na kapuście.

Krok 4. Cebule kroimy w kostkę i układamy na ogórkach.

Krok 5.
Następnie układamy drugą połowę usmażonego kurczaka.

Krok 6. Na kurczaka układamy odsączoną kukurydzę, a na niej rozsmarowujemy majonez z resztą ketchupu.

Krok 6. Posypujemy tartym serem.

Krok 7.
Na koniec umieszczamy poszatkowaną resztę kapusty.

Smacznego!

1 Komentarz

  1. Kama napisał: Odpowiedz

    Jedna z moich ulubionych sałatek, zawsze super sprawdza się na imprezach!

Dodaj komentarz