Najlepsza herbata na przeziębienie


Coraz więcej osób wokół mnie kicha, prycha, kaszle. Mnie też jeszcze chwilę temu dotknęło przeziębienie. Ale za każdym razem, gdy czuje się „niewyraźna” lub już złapie mnie jakieś choróbsko piję moją ulubioną herbatkę na przeziębienie. Naukowo jej działania nie przebadałam, ale sam smak na pewno poprawia moje samopoczucie, a co za tym idzie – szybciej zdrowieję :). Spróbujcie jej nawet, kiedy jesteście zdrowi, WARTO!

Składniki 3-4 szklanki:
– herbata z 3-4 saszetek (Earl Grey, Rooibos)
– 750 ml gorącej wody
– 5 cm świeżego imbiru
– sok z 1 cytryny
– 1-2 łyżki miodu

Dodatkowo: plastry pomarańczy i imbiru do dekoracji

W dzbanku umieszczamy saszetki herbaty. Bezpośrednio do dzbanka ścieramy obrany imbir (wraz z sokiem). Zalewamy gorącą wodą. Po 6 minutach wyciągamy saszetki herbaty i czekamy, aż napój osiągnie temperaturę poniżej 50 stopni. Wtedy dodajemy miód i mieszamy do jego rozpuszczenia oraz sok z cytryny. Tak przygotowaną herbatę rozlewamy do szklanek i uzupełniamy plastrami pomarańczy oraz plastrami obranego imbiru.
Smacznego!

Komentarzy: 5

  1. Super przepis. Ja dodaję jeszcze goździki 🙂

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Świetny pomysł! Muszę spróbować 😀

  2. samo zdrowie i ten smak:)

  3. Mmmm… pycha 🙂 do tego ulubiona książka i można się zrelaksować 🙂

  4. Taką herbatkę proponuję też moim pacjentom na wzmocnienie odporności 🙂 W związku z tym, że pracuję jako dietetyk kliniczny z kobietami w ciąży to na plus zasługuje dodatek imbiru. Jest to produkt, który świetnie radzi sobie z mdłościami 🙂 Na wzmocnienie odporności oprócz herbatki polecam również warzywa/owoce bogate w witaminę C i beta-karoten, produkty obfitujące w kwasy omega-3, wapń i witaminę D, a także cynk.

Dodaj komentarz