Nagie „Jeżyki” – ciasteczka z bakaliami FIT


Osłódźmy tę szarugę za oknem… upieczmy sobie coś słodkiego! Co powiecie na nagie „Jeżyki” – ciasteczka z bakaliami? Zdrowe, kruche, orkiszowe ciasteczko, pokryte karmelem z daktyli, najeżone bakaliami i skromnie oblane czekoladą. Brzmi smacznie? Mam nadzieję! Wykonanie może wydawać się dość skomplikowane, ale zapewniam, że tak nie jest. A nawet jeśli… to warto 🙂 Przepis na ok. 40 ciasteczek.

Składniki na kruche ciasteczka:
– 280g mąki orkiszowej typ 650 lub owsianej
– 1 jajko
– 60ml mleka
– 60g erytrolu
– 30g oleju kokosowego
– skórka z 1 cytryny
– sok z 1/4 cytryny
Składniki na karmel:
– 130g daktyli
– 70g masła orzechowego
– 4 łyżki wody
Składniki na bakaliową posypkę:
– 100-120g mix’u orzechów
– 40g rodzynek
Składniki na polewę:
– 100g czekolady gorzkiej
– 1/2 łyżki oleju kokosowego

CIASTECZKA: Wszystkie składniki na ciasteczka umieszczamy w misce i zagniatamy, aż uzyskamy zwartą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie i wykrawamy okrągłe ciasteczka. Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 18-20 minut w 180 stopniach, studzimy.
KARMEL: Świeże daktyle pozbawiamy pestek i miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę (jeżeli używamy suszonych daktyli – dodajemy 4 łyżki wody). Tak przygotowanym „karmelem” smarujemy ostudzone ciastka.
POSYPKA: Mix orzechów wraz z rodzynkami rozdrabniamy w malakserze na małe kawałki i układamy na posmarowanych ciastkach. POLEWA: Czekoladę roztapiamy z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i oblewamy na kratce przygotowane ciastka. Schładzamy w lodówce i podajemy.
Smacznego!

1 Komentarz

  1. Magda napisał: Odpowiedz

    Super ciasteczka, bardzo lubię takie domowe słodycze, które można podjadać bez wyrzutów sumienia 🙂

Dodaj komentarz