• Na imprezę
  • Domowe grissini z szynką parmeńską

    Grissini we Włoszech najczęściej podaje się jako antipasti tuż przed głównym posiłkiem, czyli nasza tzw. „poczekajka”. Jednakże, grissini może być również świetną przekąską na imprezie. Uwielbiam takie przegryzki, gdyż ich przygotowanie zazwyczaj nie wymaga dużej ilości czasu, a na imprezach znikają w trymiga. Jedząc je nie brudzimy sobie palców i nie potrzebujemy do nich talerzyka. […]

  • Pasty na kanapkę
  • Dip z ricotty ze świeżymi ziołami

    Organizując lub idąc na imprezę warto pomyśleć o przygotowaniu szybkich, prostych przekąsek zwanych „finger food”. To takie przekąski na jeden gryz, które możemy zjeść bez użycia talerza, którymi nie ubrudzimy sobie rączek. Dlatego chciałabym zaprezentować Wam przepyszny przepis na dip z ricotty, który smakuje rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno. Idealnie komponuje się z […]

  • Mięso i ryby
  • Szybkie szaszłyki z łososia i ananasa FIT

    Coś mnie ostatnio naszło na szaszłyki. Uwielbiam tę formę podawania dań, gdyż na drewniane patyczki lub szpikulce do szaszłyków możemy nabić co tylko chcemy – od warzyw, przez mięso, a kończąc na owocach morza i rybach. Poza tym takie podanie zawsze prezentuje się bardzo estetycznie i największych niejadków zachęca do zjedzenia posiłków. Dzisiaj mam dla […]

  • Domowy FAST-FOOD
  • Domowa lekka pizza z rukolą i prosciutto

    Nie ma to jak domowa pizza! Większość pizz, które można zamówić telefonicznie obciekają tłuszczem i zawierają składniki wątpliwej jakości. A w domu, jak to w domu – możemy wykonać pizzę z czymkolwiek chcemy, w ilości jakiej chcemy i z produktami, których jakość dobrze znamy. Ponadto, już tylko od nas zależy jakie pizza będzie mieć brzegi, […]

  • *Zbiory przepisów
  • 64 przekąski na Sylwestra – na słono i słodko

    By ułatwić Wam szukanie pomysłów na przekąski, specjalnie dla Was publikuję zestawienie najlepszych propozycji, na słodko i na słono, które już wcześniej pojawiły się na moim blogu. Mam nadzieję, że parę z nich zagości u Was na sylwestrowej imprezie, a wszyscy będą się nimi zajadać :). A skoro to ostatni dzień 2019 roku: Dużo szczęścia, […]

  • Bezglutenowe
  • Tarta z polenty z pieczarkami i rukolą

    Cześć wszystkim! Jak Wam minęły święta? Mi bardzo pracowicie, gdyż tak jak Wam wcześniej mówiłam to ja organizowałam Wigilię w tym roku dla dość dużej rodziny. Nieskromnie pisząc, wszyscy byli bardzo zadowoleni i zszokowani, że w tak krótkim czasie udało przygotować się tak wiele potraw. Wszystkim wszystko smakowało, więc naprawdę jestem z siebie dumna 🙂 […]

  • Sałatki i surówki
  • Lekka sałatka jarzynowa z batatem i domowym majonezem cytrynowym

    O rany… nie ma to jak sałatka jarzynowa! Według mnie święta bożonarodzeniowe i wielkanocne bez sałatki jarzynowej to nie święta. U jednych i u drugich dziadków zawsze musiała na stole stać porządna jej micha. Uwielbiam jeść ją podczas świąt, jak i poza nimi, jednakże bardzo nie lubię kiedy warzywa „pływają” w majonezie. Kiedy sama ją […]

  • Boże Narodzenie
  • Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

    Paszteciki z kapustą i grzybami sprawdzają się podczas wielu okazji, jednakże tym razem przygotowałam je z myślą o Wigilii. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, jako samodzielna przekąska, czy jako dodatek do czerwonego barszczu. Mięciutkie, wyraziste w smaku – dokładnie takie, jakie powinny być. Zapiszcie sobie tego posta na później, ponieważ osobno ciasto […]

  • Bez laktozy
  • Nagie „Jeżyki” – ciasteczka z bakaliami FIT

    Osłódźmy tę szarugę za oknem… upieczmy sobie coś słodkiego! Co powiecie na nagie „Jeżyki” – ciasteczka z bakaliami? Zdrowe, kruche, orkiszowe ciasteczko, pokryte karmelem z daktyli, najeżone bakaliami i skromnie oblane czekoladą. Brzmi smacznie? Mam nadzieję! Wykonanie może wydawać się dość skomplikowane, ale zapewniam, że tak nie jest. A nawet jeśli… to warto 🙂 Przepis […]