Mocno czekoladowe ciasto bez mąki z kremem i nektarynką


Uwaga, mam dziś dla Was coś specjalnego, coś… dla prawdziwych czekoladoholików! Ciasto czekoladowe, bez mąki i cukru, a z erytrolem. Mocno czekoladowy smak idealnie przełamuje słodycz i delikatność ubitej śmietanki z mascarpone, a lekkiego kwasku nadają cząstki nektarynek. Ciasto niestety dość kaloryczne, ale na specjalnie okazje jak znalazł. 🙂

Składniki na tortownicę o śr. 21cm:
– 300g czekolady deserowej
– 150g masła
– 100g erytrolu
– 6 jajek
– 250ml śmietanki 30%, schłodzonej
– 250g mascarpone, schłodzonego
– 1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)
– 3-4 nektarynki
– listki mięty

CIASTO: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy wraz z masłem w rondelku, podgrzewając na małym ogniu, ciągle mieszając, od czasu do czasu ściągając z ognia. Studzimy. Piekarnik rozgrzewamy na 175 stopni. Do miski wbijamy 2 jajka i 4 żółtka (białka odstawiamy na bok), roztrzepujemy. Do jajek wlewamy ostudzoną masę czekoladową i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawione wcześniej białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając, stopniowo dodajemy erytrol – piana ma być gęsta i błyszcząca. Pianę stopniowo dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż masa będzie jednorodna. Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm i pieczemy około 30-35 minut. Ciasto wyciągamy i całkowicie studzimy.
KREM: W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier waniliowy, jeśli go używamy i ubijamy na sztywny, puszysty krem. Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzone ciasto.
Nektarynki kroimy na ósemki lub szesnastki i układamy na kremie. Dekorujemy listkami mięty. Schładzamy i podajemy.
Smacznego!



Komentarzy: 3

  1. Jowita napisał: Odpowiedz

    wygląda smakowicie

  2. Renata napisał: Odpowiedz

    Ciasto bez mąki. Brzmi ciekawie i smacznie

  3. Magda napisał: Odpowiedz

    Pięknie wygląda to ciasto a brak mąki na pewno sprawia, że jest lekkie i puszyste 🙂

Dodaj komentarz