Marchwiowe babeczki z bananem i kremem


Dawno nie podawałam Wam przepisu na babeczki. Dlatego postanowiłam wstawić dziś przepis na rewelacyjne marchwiowe babeczki z bananem. Są świetnym pomysłem na przekąskę, którą możemy zabrać ze sobą do pracy, czy do szkoły. Jeżeli jesteście wielbicielami ciasta marchewkowego, to te babeczki zasmakują Wam równie bardzo! Do dzieła 🙂
Czy próbowaliście już ciasta marchewkowego z masłem orzechowym i popcornem?
Jedna babeczka bez kremu – E: 213kcal, B: 3,6g T: 14,5g, W: 17,5g

Składniki na 12 babeczek:
– 200g mąki żytniej
– 100g orzechów włoskich
– 100ml oleju
– 3 marchewki
– 1 banan
– 1,5 łyżki miodu
– jajko
– 1 łyżeczka cynamonu
– 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– skórka z 1/2 pomarańczy
– skórka z 1/2 cytryny

Składniki na krem:
– 1 opakowanie serka śmietankowego (Apetina lub Philadelphia)
– 1/2 łyżki miodu
– sok z 1/4 cytryny

Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, banana rozgniatamy, a orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Suche składniki mieszamy  w misce, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe. Dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Papierowe lub silikonowe foremki do muffinek wypełniamy ciastem i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. W międzyczasie przygotowujemy krem – mieszając  wszystkie składniki. Po ich ostygnięciu, możemy polać je przygotowanym kremem, posypać rozkruszoną czekoladą i ozdobić świeżą lub liofilizowaną truskawką.
Smacznego!

Komentarzy: 4

  1. Wyglądają obłędnie! 🙂 Pychotki

  2. Natalie napisał: Odpowiedz

    Mmm wygladają cudownie 🙂
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  3. Ale cudne! Muszą być pyszne 🙂

  4. Lonna napisał: Odpowiedz

    Bardzo urocze te babeczki 😀 No i na pewno przepyszne 🙂

Dodaj komentarz