NAJLEPSZY krupnik na serduszkach drobiowych


Uwielbiam krupnik w wykonaniu mojej babci. Zawsze, gdy przyjeżdżam do niej w odwiedziny zamawiam cały gar tej zupy. Jednakże, ostatnio postanowiłam spróbować wykonać go sama, gdyż moja babcia nieustannie powtarza „nie ma prostszej zupy”. Faktycznie, to jedna z najprostszych zup jakie znam! Osobiście nigdy nie lubiłam podrobów, po wątróbkę sięgałam sporadycznie, a po pozostałe wcale. Lecz serduszka to co innego… Koniecznie musicie spróbować tej zupy, by poznać smak prawdziwego krupniku i przełamać się do serc drobiowych, które są wyśmienite. Do dzieła 🙂

Składniki:
– 500g serc drobiowych
– 2l bulionu lub 2l wody + 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1/4 selera
– 6 małych ziemniaków
– 10g suszonych grzybów
– 150g kaszy pęczak/kaszy jęczmiennej drobnej/kaszy krakowskiej łamanej
Opcjonalnie: zielenina do dekoracji, jogurt/śmietana do zabielenia

Serca opłukujemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem, zagotowujemy. Następnie dodajemy suszone grzyby oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Gdy serduszka i warzywa będą prawie miękkie, wsypujemy kaszę i gotujemy do czasu jej ugotowania. Możemy podać z posiekaną zieleniną, zabielić jogurtem/śmietaną.
Smacznego!

Komentarzy: 4

  1. Kinga napisał: Odpowiedz

    Dawno nie jadłam krupniku 🙂

  2. Magda napisał: Odpowiedz

    Dawno nie jadłam takiej zupy, w moim rodzinnym domu mam często gotowała krupnik na żołądkach drobiowych 🙂

  3. Natalia napisał: Odpowiedz

    Właśnie się robi 🙂

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Super! Na zdrówko 🙂

Dodaj komentarz