Kasza pęczak w puree z groszku z kurczakiem


Dziś, u mnie w domu wielkie pichcenie. Postanowiłam przygotować i upiec wiele zdrowych pyszności dla mojego kochanego dziadka, by zrozumiał, że zdrowe jedzenie również może być pyszne. Ostatnio miał bardzo poważne problemy związane z układem pokarmowym, a lekarze zalecili mu zmienić sposób żywienia. Małymi kroczkami, chcę go przekonać i udowodnić, że zdrowe potrawy, w tym desery, także mogą sprawiać wiele przyjemności podczas jedzenia. Wiadomo, że z dnia na dzień swojego podejścia się nie zmieni, przyzwyczajeń również, dlatego planuję robić to stopniowo. Jutro już wyjeżdżamy, niestety tylko na weekend, więc zamierzam przygotować mu jedzonko na parę dni. Taka kochana wnuczka ze mnie :).

A dzisiaj pomysł na szybki obiadek, delikatny w smaku i zapychający na długo. W codziennym życiu nie przepadam za kolorem zielonym, aczkolwiek w jedzeniu, jak dla mnie, mógłby być zawsze! Czy to w postaci groszku, szpinaku, jarmużu, papryki, cukinii, szczypiorku, koperku, pietruszki, bazylii…..
Składniki na 4 porcje, 1 to ok.  361kcal (bez sera).

Składniki:
450g groszku świeżego lub mrożonego
– 400g piersi z kurczaka (wegetarianie pomijają) + ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka i ostra, kurkuma, curry)
– 200g kaszy pęczak
– 6 pieczarek 
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 2 garście szpinaku baby
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka sosu sojowego
– kilka listków bazylii lub łyżeczka suszonej
– masło do usmażenia pieczarek
*opcjonalnie: ser na grilla lub oscypek

Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy „brzydkie części” i kroimy na małe kawałeczki. Wsadzamy do miseczki i marynujemy z sosem sojowym i ulubionymi przyprawami. Wkładamy do lodówki. Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeżeli mamy groszek mrożony to zagotowujemy wodę i wrzucamy do wrzątku na 5-6 minut. Wyjmujemy i studzimy. Ostudzony groszek umieszczamy w malakserze wraz z jogurtem, szpinakiem i bazylią, miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji puree. Wyjmujemy kurczaka z lodówki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek i smażymy. Gdy zacznie nabierać białego koloru dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Kiedy cebula się zeszkli, na patelnię dokładamy kaszę wraz z puree i mieszamy do ich połączenia. W tym czasie możemy usmażyć pokrojone pieczarki na maśle oraz ser. 
Smacznego! 

 

Mam smaka na kurczaka! MJ.



Komentarzy: 3

  1. Kinga napisał: Odpowiedz

    Smaczne 🙂

  2. Gabi napisał: Odpowiedz

    Kasza pęczak ma gluten!

  3. Oj oj oj! Dzięki za czujność, o jedno kliknięcie za dużo, już zmienione 🙂

Dodaj komentarz