Kokosowy tofurniczek – serniczek z tofu


Z dnia na dzień humor coraz lepszy. Z niecierpliwością oczekuję co przyniesie kolejny dzień. Każdy następny dodaje mi wiary i nadziei. Mam nadzieję, że wkrótce będzie tak jak wcześniej.

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować i zaproponować mój pierwszy tofurnik, a tak naprawdę tofurniczek, gdyż jest po prostu maleńki. To moje pierwsze dzieło-danie jakie przygotowałam z tofu. Lubię próbować nowych rzeczy i stawiać sobie coraz to wyższe cele, a ten serniczek wyszedł świetnie. Każdemu polecam spróbowania tofu, to ser nie tylko dla wegetarian, wegan, ale i dla takich jak ja, czyli chętnych poznawania nowych, niepowtarzalnych smaków. 
Tofurniczek przygotowany w formie o średnicy 12cm.

Składniki:
– 180g tofu naturalnego (kostka)
– 120g jogurtu naturalnego/sojowego
3 łyżki wiórków kokosowych
– 1 łyżka mąki kokosowej (możemy zmielić wiórki kokosowe na mąkę lub dać 1 łyżkę więcej wiórków)
1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (lub mąki ziemniaczanej)
– 1 łyżka miodu/syropu klonowego
*opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii

Składniki na ewentualny krem kokosowy:
– stała masa z mleczka kokosowego (wytrąca się po umieszczeniu np. na całą noc puszki mleczka kokosowego)
ksylitol 

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Formę za pomocą pędzelka smarujemy olejem kokosowym lub innym tłuszczem. Zmiksowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić ciasto i udekorować do woli, u mnie był to krem kokosowy, kakao bez cukru i wiórki kokosowe.
Smacznego!
 

 

 MJ.

15 Replies to “Kokosowy tofurniczek – serniczek z tofu”

  1. Genialny, a ja kocham smak kokosa 🙂

  2. Bardzo ciekawy przepis:-). Koniecznie musze upiec taki tofurniczek,tym bardziej,ze mam zapas tofu;-). Jakich rozmiarow foremki uzylas? Dziekuje i pozdrawiam:-P.

  3. Aaaa! Cudowny przepis i cudowny tofurniczek, wygląda po prostu rewelacyjnie! 😉 wrócę tu po przepis przy przygotowywaniu!

  4. Foremka o średnicy 12cm 🙂 również dziękuję i pozdrawiam!

  5. ile ja bym teraz oddała za kawałek tego ciacha!

  6. Wygląda ciekawie, muszę kiedyś w końcu spróbować 🙂

  7. Witam, ja zmodyfikowałam przepis i zamiast mąki i budyniu waniliowego, dodałam jedną miarkę odżywki białkowej 🙂 wyszło super. Upieklam w małej keksówce 😀

  8. czy tofu moge zamienic twarogiem ?

    1. Jasne 🙂

  9. Przepis super. Zrobiłam dzisiaj ale chyba coś poszło nie tak bo moje ciasto w smaku pyszne ale konsystencja jakby zważone:(. Wsadziłam na noc do lodówki, zobaczę rano.

    1. A jakiego jogurtu użyłaś?

  10. Pyszny sernik, potrzebowałam dokładnie takiego przepisu. Zdrowy, wegański, bezglutenowy i w dodatku kokosowy. Ja oblałam gorzką czekoladą, skomponowało się idealnie! Dzięki Martyna 😉

    1. Cieszę się, na zdrówko <3

Dodaj komentarz