Hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi

Słów braknie, by opisać jak dobry to jest przepis! Niestety nie jest „FIT”, ale dietetycy to też ludzie, pamiętajcie! 🙂 Pierwszy raz jadłam te hot-dogi na parapetówce u mojej koleżanki i byłam pod ogromnym wrażeniem. Od razu wzięłam od niej przepis, lecz problem tkwił w tym, że był on na Thermomix, którego wtedy nie posiadałam. Okazało się, że nie miałam kłopotu z tym, by go przerobić i hot-dogi wychodziły równie świetne. Właściciele i nie-właściciele Thermomixa, koniecznie tego spróbujcie! 🙂
Jeden hot-dog to około 203kcal, B: 11,1g, T: 10,6g, W: 16,1g.

Składniki na 8 sztuk:
– 150g mąki pszennej
– 2 jajka
– 45ml mleka
– 30g masła, miękkiego
– 10g cukru
– 8g świeżych drożdży
– ¼ łyżeczki soli
Dodatkowo: 8 parówek/kiełbasek z dobrym składem, sezam/mak do posypania

Mleko delikatnie podgrzewamy, łączymy z cukrem i 15g masła. Ciepłe, ale nie gorące łączymy z pokruszonymi drożdżami i 1 jajkiem, mieszamy. Całość przelewamy do miski lub misy robota kuchennego, dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto używając dłoni lub haka do zagniatania ciasta przez 3 minuty. Dodajemy 15g masła i ponownie wyrabiamy przez 1-2 minuty. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy na 250 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na kształt prostokąta, a następnie kroimy ostrym nożem na 8 pasków o szerokości 2cm. Każdą z parówek/kiełbasek owijamy spiralnie paskiem ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy 8-10 minut.
Smacznego!

Na Thermomix (Hot dogi kibica):
1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy cukier i 15g masła, podgrzewamy 1 min/37°C/obr. 2.
2. Dodajemy drożdże i jajko, mieszamy 3 s/obr. 3.
3. Dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy 3 min/interwał. Dodajemy 15g masła, wyrabiamy kolejne 1 min/interwał. Ciasto przekładamy do większej miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
4. Rozgrzewamy piekarnik 250°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
5. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta, a następnie kroimy na 8 pasków o szerokości 2cm za pomocą ostrego noża.
6. Każdą z parówek owijamy spiralnie paskiem ciasta, układamy na blasze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
7. Pieczemy 8-10 min.
Smacznego!



3 Replies to “Hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi”

  1. Tak, wygląd tego hot doga wygląda tak pysznie, jest przepyszny. Dziękuję ci za przepis.
    Pozdrowienia.

  2. Czy te hot dogi nie muszą drugi raz wyrastac przed pieczeniem ?

    1. Nie muszą 🙂

Dodaj komentarz