Drobiowy Strogonow z papryką FIT


Po raz kolejny mam dla Was świetny przepis na szybki i smaczny obiad, który idealnie sprawdza się na ciepło jak i do lunchbox’a. By wykonać lżejszą wersję kultowego Boeuf Strogonow wystarczy jedynie wymienić wołowinę na mięso drobiowe. Dzięki temu potrawa zawiera mniej kalorii, a przy okazji jej smak zabiera zupełnie innego wymiaru. Koniecznie zapiszcie ten przepis na później 🙂

Składniki na 4-5 porcji:
– 500g piersi z kurczaka/indyka
– 500ml bulionu (lub 500ml wody + 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego)
– 300g pieczarek
– 2 papryki
– 2 cebule
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
– sól, pieprz

Dodatkowo: ryż basmati, posiekana natka pietruszki, ulubiony ser

Bulion zagotowujemy. Cebulę kroimy w piórka i w szerokim garnku podsmażamy na 1 łyżce oliwy i 1 łyżce masła. Pierś z kurczaka/indyka kroimy w paski, doprawiamy solą, pieprzem i dokładamy do cebuli, smażymy ok. 7 minut. Pieczarki kroimy w półplasterki i dodajemy do garnka, smażymy kolejne 7 minut. Papryki kroimy w cienkie paski i wraz z przyprawami dodajemy do garnka, mieszamy. Gorący bulion wlewamy do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zagotowujemy. Następnie gotujemy przez 7 minut. Podajemy np. z ryżem basmati, startym serem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Komentarzy: 3

  1. Daria napisał: Odpowiedz

    Ale się zgrałyśmy, właśnie myślałam o takim daniu

  2. Ula napisał: Odpowiedz

    Połączenie smakowe bardzo mi znane, ale nie robiłam podobnych dań na bulionie, a to musi super podkręcać smak 🙂 Przetestuje na pewno 🙂

  3. Rewelacyjny pomysł. Pycha!

Dodaj komentarz