Deser 3 BIT z domowym budyniem waniliowym w słoiczku

Tłusty czwartek i Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, więc może zamiast pączków, faworków lub słodkich, walentynkowych deserów zróbmy sobie deser w słoiczku na wypasie? Albo najlepiej zróbmy to i to! 🙂 Deser jest niezwykle prosty, zabójczo pyszny i bardzo przypomina batonik 3 BIT, którego można kupić w sklepach. Inspiracją do jego przygotowania było ciasto 3 BIT na herbatniczkach, które chyba wszyscy znają. Przygotowując go w słoiczkach, bez problemu możemy zabrać go ze sobą do pracy czy szkoły, bez stresu, że będzie z niego jedna wielka ciapa (jak to bywa w przypadku ciasta 3 BIT). Nie zwlekajcie za długo!

Składniki na 4 duże (lub 8 małych) słoiczki:
– 500ml mleka
– 300-400g kajmaku w puszce
– 150g pełnoziarnistych herbatników bez cukru
– 125g mascarpone
– 100ml śmietanki 30%, dobrze schłodzonej
– 1 jajko
– 1 laska wanilii
– 30g czekolady deserowej
– 20g mąki ziemniaczanej
– 20g erytrolu

BUDYŃ: Wydrążamy ziarenka z laski wanilii. 400 ml mleka zagotowujemy z erytrolem, ziarenkami wanilii i wydrążoną laską. Pozostałe 100ml mleka miksujemy z mąką ziemniaczaną i jajkiem. Dodajemy do gotującego się mleka, natychmiast zmniejszamy ogień i mieszamy intensywnie, do zagotowania. Gotujemy minutę. Odstawiamy do przestygnięcia.
Herbatniki kruszymy na kawałki. Czekoladę drobno siekamy.
Kajmak łączymy z przegotowaną wodą (60-100ml), by uzyskać bardziej płynną konsystencję.
BITA ŚMIETANA: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec miksowania stopniowo dodajemy mascarpone.
Słoiczki napełniamy kolejno: rozdrobnionymi herbatnikami, kajmakiem, ponownie rozdrobnionymi herbatnikami, budyniem, herbatnikami, bitą śmietaną i posypujemy posiekaną czekoladą. Podajemy schłodzone.
Smacznego!

Komentarzy: 4

  1. Myślę, że na jeden słoiczek to dla mnie za mało. Pycha!

  2. Magda napisał: Odpowiedz

    Super, chętnie zamienię pączki na taki słoiczek 🙂

  3. wspaniały deser!

  4. Kinga napisał: Odpowiedz

    Ale super deser:)

Dodaj komentarz