Delikatny mus dyniowo-jabłkowy

Wczorajszy ślub był przepiękny! W kościele dwa razy prawie się popłakałam, gdyż cała uroczystość była niesamowicie wzruszająca. Ogromnie cieszy mnie szczęście młodej pary, a w szczególności mojej kochanej Oli. Wesele było również bardzo udane. Sporo potańczyłam z moim kochanym, wybawiliśmy się tak bardzo, że moje nogi dzisiaj zdychają! Wprowadzając element grozy, chciałabym powiedzieć Wam o dzisiejszej nieprzyjemności, która mnie spotkała.. Wracając z uczelni, po drugiej stronie jezdni minęłam karambol, który nie zdziwił mnie jakoś bardzo, ponieważ na ul. Słowackiego w Gdańsku prawie każdego dnia ma tam miejsce jakiś wypadek. Pojechałam dalej. Zjeżdżając na obwodnicę sama prawie spotkałam się twarzą w twarz z barierką. Przy 8 stopniach Celsjusza jezdnia była skuta lodem.. Jadąc 45km/h wpadłam w poślizg i ledwo udało mi się uniknąć bliskiego starcia z barierką. Do teraz czuję przerażenie i jutro już zmieniam opony na zimowe, Wam też radzę!

A dzisiaj, w związku z wczorajszym przepisem chciałabym przedstawić delikatny i rozpływający się w ustach mus jabłkowo-dyniowy. Jabłko i dynia to idealne połączenie, warto wypróbować je nie tylko w postaci musu. Poniżej przedstawiam również zdjęcia z połączenia musu i naleśników dyniowych. Wyborne danie!
Mus świetnie komponuje się z ryżem, ale również jako wypełnienie:
orkiszowych naleśników dyniowych,  
bardzo kakaowych naleśników jaglanych,
prawie naleśników z otrębów,
Jako dodatek do śniadania z:
granolą orzechową,
granolą z rabarbarem.
Jako dodatek do:
orkiszowych placków z mango i maślanki,
orkiszowych placków z mascarpone,
orkiszowych placków pomarańczowych,
pieczonych placków jaglanych z gruszką i cynamonem
placków gryczanych z orzechami i lnem,
placuszków bez mąki z jabłkiem,
puszystych placuszków otrębowych bez mąki,
pancakes’ów z ricotty.

Składniki:
– 4 jabłka
– 200g puree z dyni Hokkaido*
– 2 łyżki miodu/syropu klonowego

– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/4 łyżeczki imbiru

* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości  i słodyczy, inne odmiany mogą być bardziej mdłe

Jabłka obieramy, koimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do garnka wraz z miodem, cynamonem, gałką i imbirem. Całość od czasu do czasu mieszamy i dusimy do momentu rozpadania się jabłek. Dodajemy puree z dyni, mieszamy, jeszcze chwilę dusimy całość i miksujemy na gładki mus za pomocą blendera. Przechowujemy w lodówce. Można go również zawekować.
Smacznego!

 MJ.

Komentarzy: 6

  1. wyobrażam sobie, jak pięknie pachniał! idealny jesienny mus

  2. Ciekawe smaki 😉

  3. Natalie napisał: Odpowiedz

    Wstyd się przyznać, ale na ślubie była tylko raz w życiu! Zazdroszczę 😉 A mus wygląda wspaniale 🙂

  4. Anonimowy napisał: Odpowiedz

    Cudowny mus. Ciesze sie,ze zwlekalam tak dlugo ze zrobieniem tego musu,bo jak dla mnie,to idealny przepis. Warto bylo czekac:-P. Kasia.

  5. Również się cieszę i dziękuję za miłe słowa:) !

  6. Coś wspaniałego!

Dodaj komentarz