Cotton Japanese Cheesecake – sernik japoński

japanesecheesecake5
Z racji tego, że jest to mój ostatni post przed wyjazdem, chciałam w pewien sposób osłodzić naszą rozłąkę. Od soboty będę na SeeBloggers, a już w niedziele w nocy wyjeżdżam do Warszawy, by z niej wylecieć do Hiszpanii. Nie mogę się doczekać! W Hiszpanii będę już po raz trzeci, lecz mimo wszystko mam zamiar skosztować tam nowych dań, odkryć nowe smaki. Oczywiście nie obędzie się bez typowych tapas, paelli, czy churros – to podstawa każdej wizyty w tym kraju!
Wracając do dzisiejszej propozycji, chciałabym przedstawić Wam rewelacyjny, puszysty i niesamowicie pyszny sernik japoński. Niestety nie możemy zaliczyć go do niskokalorycznych, dietetycznych, czy zdrowych deserów, aczkolwiek w wyjątkowe dni, jak na przykład urodziny, możemy sobie pozwolić na mały cheat meal. Rok temu wybuchł szał na Cotton Japanese Cheesecake, w internecie pojawiały się liczne filmiki ze sposobem na jego wykonanie, a wszyscy bloggerzy i nie tylko, testowali przepis we własnych kuchniach i publikowali na blogach. Nie byłam inna i również byłam ciekawa dlaczego wszyscy tak bardzo się nim zachwycają. Faktycznie, ciasto jest tak niesamowicie delikatne i puszyste, że musicie spróbować! W razie potrzeby, filmik na podstawie którego wykonywałam sernik znajdziecie tutaj.

Składniki:
– 3 jajka
– 150g serka śmietankowego np. Apetina
– 150g białej czekolady
– szczypta soli
*opcjonalnie: cukier puder/ksylitol w pudrze, owoce

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę podzieloną na kawałeczki. Gdy całkowicie się roztopi, dodajemy do niej serek śmietankowy i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy. Na koniec otrzymaną masę delikatnie i stopniowo łączymy z ubitą pianą. Sernik możemy przygotować w kokilkach lub w mniejszej formie na ciasto. Formę wykładamy papierem do pieczenia, zaś kokilki delikatnie natłuszczamy za pomocą silikonowego pędzelka. Ciasto wylewamy do form i delikatnie uderzamy nimi o blat, w celu usunięcia nadmiaru powietrza. Foremki umieszczamy w brytfance, bądź głębszej blasze i wylewamy do niej trochę gorącej wody. Tak przygotowane formy umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Na koniec wyłączamy piekarnik, lecz nie otwieramy drzwiczek, pozostawiając ciasto przez 15 minut wewnątrz piekarnika. Dekorujemy cukrem pudrem i owocami.
Smacznego!

japanesecheesecake

japanesecheesecake2

japanesecheesecake3

Komentarzy: 11

  1. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Nie znałam tego sernika 🙂

  2. Jud napisał: Odpowiedz

    Udanego wydarzenia i wakacji! 😉 A sernik cudowny, taki delikatny…

  3. Natalie napisał: Odpowiedz

    Wyglada jak obłoczek 🙂

  4. To później koniecznie przywieź nam jakieś przepisy z Hiszpanii! 🙂

  5. Bardzo apetyczne 🙂 i te jeżyny <3

  6. Anonim napisał: Odpowiedz

    Może być serek mascarpone?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Z mascarpone nie próbowałam zrobić, gdyż zawiera o wiele więcej tłuszczu. Możliwe, że właśnie przez tą dużą zawartość tłuszczu nie wyjdzie on tak puszysty, jak wyjść powinien. 🙂

  7. Daria napisał: Odpowiedz

    Może być serek mascarpone?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Z mascarpone nie próbowałam zrobić, gdyż zawiera o wiele więcej tłuszczu. Możliwe, że właśnie przez tą dużą zawartość tłuszczu nie wyjdzie on tak puszysty, jak wyjść powinien. 🙂

  8. Kasia napisał: Odpowiedz

    Czy mogę użyć Nutelli zamiast zwykłej czekolady?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Szczerze powiedziawszy, to nie próbowałam. Podpowiem, że z dodatkiem kakao wyjdzie równie pyszne. 🙂

Dodaj komentarz