Cannelloni z szynką i serem pod beszamelem

Coraz częściej sięgam po świeże makarony, które można ostatnimi czasy łatwo dostać w każdym z marketów. Takie makarony szalenie bardzo różnią się od tych, które kupujemy w wersji suchej. Jeżeli nie mieliście okazji spróbować jeść świeżego makaronu, koniecznie to nadróbcie. Taki makaron to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Dlatego dzisiaj, chciałabym pokazać Wam świetny i prosty przepis na wykorzystanie takiego makaronu, a dokładniej świeżego lasagne. Do dzieła!
Z przepisu wychodzi 6 cannelloni, z czego jedno to ok. 260kcal, B: 17,7g, T: 12,6g, W: 18g.

Składniki na 6 cannelloni:
– 6 płatów świeżego lasagne
– 6 plastrów prosciutto cotto
– 6 plastrów sera provolone
– ricotta
– Grana Padano
– pieprz
Składniki na beszamel:
– 325ml mleka
– 20g masła
– 1,5 łyżki mąki
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól

SOS BESZAMELOWY: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy 2 minuty ciągle mieszając. Mleko wlewamy partiami, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki i nie będzie grudek. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i gałką. Na dnie brytfanny rozsmarowujemy 2-3 łyżki beszamelu.
CANNELLONI: Każdy płat lasagne smarujemy cienko ricottą, układamy na nim plaster szynki, plaster sera (przekrojonego na pół), posypujemy Grana Padano i doprawiamy pieprzem. Całość dość ciasno zawijamy i układamy w brytfance. Cannelloni polewamy sosem, posypujemy Grana Padano i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy 30 minut.
Smacznego!

Dodaj komentarz