Batony bananowe z orzechami laskowymi

Jutro znów poniedziałek, więc warto zadbać o to, by w tygodniu mieć pod ręką zdrową przekąskę. Po co sięgać po sklepowe słodycze, które zawierają multum niezdrowych składników, zazwyczaj są małe i bardzo kaloryczne? Lepiej przygotować zdrowe przekąski dla całej rodziny w domu, dbając o nasze i ich zdrowie, a poza tym mieć frajdę z ich przygotowania. Dlatego dziś mam dla Was przepis na domowe batony, których przygotowanie jest proste, które są naturalnie słodkie i pyszne! Koniecznie spróbujcie 🙂
Przepis na ok. 8 batonów, z czego jeden to ok. 224kcal, B: 4,3g, T: 6,7g, W: 38,7g.

Składniki na 8 batonów:
– 3 banany
– 180g płatków owsianych
– 5 sztuk świeżych daktyli
– 30g prażonych orzechów laskowych
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżka miodu/syropu klonowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– szczypta soli

Jeżeli nie mamy prażonych orzechów, prażymy je na suchej patelni. W misce banany rozgniatamy widelcem, łączymy z posiekanymi, pozbawionymi pestki daktylami i całą resztą. Formę 20x25cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy przygotowaną masę. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Kroimy ostrym nożem. Możemy oblać batony np. temperowaną czekoladą.
Smacznego!

2 Replies to “Batony bananowe z orzechami laskowymi”

  1. Płatki owsiane górkie czy błyskawiczne ?pozdrawiam

    1. Oba rodzaje się sprawdzą 🙂

Dodaj komentarz