Aromatyczne risotto paprykowe FIT


Czasami lubię proste i szybkie w przygotowaniu obiady, do których nie potrzebuję dużej ilości składników. Każdy z nas ma takie dni, kiedy siedzenie w kuchni to ostatnia rzecz, którą chcemy robić albo kiedy w lodówce są pustki, a mamy lenia by wyjść do sklepu. Risotto to jedno z tych dań, do których nie potrzebujemy wielu składników, a większość z nich na pewno macie w domu. To jak? Co powiecie na wykwintne danie bez wysiłku w nieco odchudzonej wersji? 🙂

Składniki na 4-5 porcji:
– 2 papryki
– 1 cebula
– 30g masła lub oleju
– 320g ryżu Arborio
– 60ml wina białego, wytrawnego
– 750 bulionu (lub 750ml wody + 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego)
– sól, pieprz
*opcjonalnie: 20g parmezanu + dodatkowo do posypania

Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi na risotto. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu. Cebulę i papryki kroimy w drobną kosteczkę (lub rozdrabniamy w malakserze) i wrzucamy na roztopione 20g masła w rondelku z grubym dnem. Smażymy na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli (ale by nie była zarumieniona). Dodajemy ryż i chwilę tostujemy (podsmażamy), aż pokryje się masłem i sokiem z papryki. Wlewamy wino i odparowujemy. Po odparowaniu wina, zaczynamy stopniowo dolewać bulionu do ryżu, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszając. Najlepiej po dokładnym wymieszaniu przykrywać pokrywką, by bulion za szybko nie odparował, a ryż na spokojnie absorbował jego porcje. Po całkowitej absorpcji dodać kolejną porcję bulionu. Na koniec przygotowywania risotto, ryż powinien być miękki na zewnątrz i twardawy w środku (al dente), nie powinien być wodnisty (nie jest powiedziane, że wykorzystamy cały bulion). Tak naprawdę konsystencja zależy od naszych upodobań. Gotowe risotto zdejmujemy z ognia i odstawiamy jeszcze na minutę. Następnie dodajemy 10g masła i 20g parmezanu, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy parmezanem.
Smacznego!

Przepis na Thermomix:
1. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i papryki (pokrojone w kostkę, bez gniazd nasiennych), rozdrabniamy 5 s/obr. 5. Całość zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodajemy 20 g masła i dusimy 3 min/120°C/obr. 1.
3. Dodajemy ryż, dusimy bez założonej miarki 3 min/120°C/obr. wsteczne/obr. 1.
4. Dodajemy wino, gotujemy bez założonej miarki 1 min/100°C/obr. wsteczne/obr. 1.
5. Dodajemy bulion lub wodę z koncentratem bulionu, sól i pieprz, mieszamy kopystką ryż na dnie naczynia miksującego, by zapobiec jego przywieraniu. Zamiast miarki na pokrywę nakładamy koszyczek, gotujemy 12-13 min/100°C/obr. wsteczne/obr. 1.
6. Risotto pozostawiamy 1 min w naczyniu miksującym. Dodajemy rozdrobniony parmezan i pozostałe 10 g masła, dokładnie mieszamy kopystką. Przekładamy do naczynia, w którym będzie podawane.
Smacznego!

Komentarzy: 5

  1. Marta napisał: Odpowiedz

    Cześć Martyna! Czy przepisy na thermomix to nowość czy ja coś przeoczyłam? 🙂 Bardzo mnie to cieszy i chętnie wypróbuje 🙂

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Hej Marta! A nowość 🙂 Pojedyncze przepisy mają dodatek w postaci przepisu na TM, akurat te, które faktycznie w nim wykonuje 🙂 Stwierdziłam, że jest on już na tyle popularny, że może warto dodawać przepisy i na niego. Cieszę się, że zauważyłaś! Myślę nad zrobieniem osobnej kategorii „Na Thermomix” 🙂

      1. Marta napisał: Odpowiedz

        Zrobione w TM! Potwierdzam, że pyszne:) ! U mnie mała modyfikacja – dodałam trochę ostrej papryczki, bo lubimy wyraziste smaki 🙂

        1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

          Oooo rewelacja! 🙂 Bardzo mnie to cieszy! Na zdrówko 🙂

  2. Marta napisał: Odpowiedz

    Koniecznie! 😃

Dodaj komentarz