4 pomysły na nietypowe kanapki

Lubisz kanapki, ale brakuje Ci pomysłu z czym je podawać? A może chcesz zaimponować znajomym lub rodzinie przygotowując ciekawe, nienudne śniadanie? Chciałabym podzielić się z Wami moimi ulubionymi pomysłami na niecodziennie kanapki, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo sięgnijcie po świetne przepisy na domowe pieczywo. Na zdjęciach chleb otrębowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym.

1. KANAPKI Z GUACAMOLE
– 1 awokado
– ricotta
– sok z ½ limonki
– 1 mały ząbek czosnku
– kolendra
– kiełki
– płatki chili

Awokado rozgniatamy i łączymy z sokiem z limonki. Doprawiamy płatkami chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną kolendrą oraz solą i pieprzem. Chleb smarujemy ricottą, następnie nakładamy guacamole i dekorujemy kolendrą oraz kiełkami.
Smacznego!

2. KANAPKI Z POMIDOREM I CHRUPIĄCYM BOCZKIEM
– surowy boczek w plastrach
– pomidor
– ricotta
– szczypiorek
– kiełki

Plastry boczku umieszczamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i smażymy do momentu, aż staną się chrupiące. Odkładamy je na ręcznik papierowy, by obciekły z tłuszczu. Chleb smarujemy ricottą, następnie nakładamy plaster pomidora, plastry boczku, dekorujemy szczypiorkiem oraz kiełkami.
Smacznego!

3. KANAPKI Z TATAREM Z ŁOSOSIA
– 200g surowego, świeżego filetu z łososia
– 1-2 ogórki konserwowe
– 1 szalotka
– ½ łyżki oliwy (opcjonalnie)
– sok z ¼ limonki lub ⅓ cytryny
– sól, pieprz, (ewentualnie Maggi)
– ricotta
– kiełki

Łososia bez skóry drobno siekamy lub ścieramy zmrożonego na tarce o dużych oczkach. Szalotkę i ogórka konserwowego drobno siekamy i łączymy z łososiem. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy odrobinę soku z limonki lub cytryny oraz oliwę. Delikatnie mieszamy do całkowitego wymieszania się składników. Chleb smarujemy ricottą, następnie nakładamy porcję tatara, plastry ogórka, dekorujemy kiełkami.
Smacznego!

4. KANAPKI Z RICOTTĄ I JAJKIEM SADZONYM
– jajko sadzone na maśle
– ricotta
– kiełki

Na maśle smażymy jajko sadzone. Chleb smarujemy ricottą, następnie nakładamy usmażone jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dekorujemy kiełkami.
Smacznego!

Dodaj komentarz