Wspominałam Wam niejednokrotnie, że uwielbiam szybkie w przygotowaniu, zdrowe przepisy. Dlatego dzisiaj chciałabym przedstawić Wam kolejny z przepisów, których należy do moich ulubionych. Mimo, że jest to zupa to jest ona niezwykle sycąca i bez wątpienia może stanowić samodzielny posiłek. W sklepach coraz częściej możemy spotkać tortellini ze świetnym składem, więc bez strachu możemy po nie sięgać, kiedy faktycznie brak nam czasu na przygotowanie czasochłonnych posiłków. Ja, wykorzystuje je między innymi do tego typu zup oraz do sałatek. Spróbujcie!
Składniki na 3-5 porcji:
– 1000ml gorącego bulionu (lub 1000ml wody + 3 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego)
– 800g pomidorów krojonych z puszki
– 400g tortellini z ricottą i szpinakiem
– 2 cebule
– 2 garści szpinaku
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki bazylii świeżej, posiekanej
– 1 łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej (opcjonalnie)
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki cukru
– 1/4 łyżeczki płatków chili
– 1/4 łyżeczki pieprzu
*opcjonalnie: 120ml śmietanki 30%
Olej rozgrzewamy w dużym garnku, dodajemy płatki chili, pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dalej podsmażamy. Zawartość garnka zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną bazylię, przyprawę włoską, sól, cukier, pieprz i gotujemy 10 minut. Całość blendujemy na krem, dodajemy tortellini i gotujemy 3-5 minut. Następnie dodajemy szpinak i gotujemy 2 minuty. Na koniec zupę możemy zabielić śmietanką.
Smacznego!
Tortellini to pyszna alternatywa dla makaronu. W przyszłości na pewno wypróbuję to połączenie. 🙂
Blendujemy taka gorąca? Podczas gotowania?
Gorącą, ściągniętą z ognia 🙂
Nie jadłam jeszcze takiej. Wygląda tak smakowicie, że mam ochotę już ją spróbować