Smak tej zupy zaskoczył mnie ogromnie. Kombinując z takim połączeniem nie spodziewałam się takiego, wręcz spektakularnego, smaku. Zaczynając szklić cebulę nie wyobrażałam sobie, że z tradycyjnej, dyniowej zupy krem, jedynie za sprawą wanilii i mleczka kokosowego, stworzę coś tak smacznego i lekko słodkiego, że usłyszę pytanie od mojej mamy: to jeszcze zupa czy już deser? Faktycznie, można byłoby polemizować w tej kwestii. W związku z tym, z ogromną przyjemnością chciałabym zaprosić Was do spróbowania tej intrygującej zupki, której odkrycie niesamowicie mnie uradowało. Zapraszam Was również do wypróbowania innych zup z dynią w roli głównej:
♥ rozgrzewająca zupa krem dyniowo-batatowa z nutką chili
♥ zupa krem z pieczonej dyni i papryki z pieczonymi grzankami paprykowymi
♥ lekko pikantna zupa krem z dyni z mlekiem migdałowym
Składniki na 2-3 porcje:
– 500ml bulionu (500ml wody + 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego)
– 500g surowej dyni Hokkaido* (obranej i pokrojonej w kostkę)
– 300ml mleka kokosowego (nie mleczka z puszki)
– 1 cebula
– 1 łyżka oleju
– 1 laska wanilii
* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości i słodyczy, inne odmiany mogą być bardziej mdłe
Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy (nie rumienimy!) w garnku na łyżce oleju. Do garnka dodajemy pokrojoną w kosteczkę dynię i zalewamy bulionem. Z laski wanilii wydrążamy ziarenka i dodajemy wraz z resztką laski do bulionu. Gotujemy do momentu, aż dynia zmięknie ok. 20-25 minut. Wyjmujemy pozostałą laskę i całość miksujemy na wysokich obrotach wraz z mlekiem kokosowym do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy np. z wiórkami kokosowymi lub chipsami z kokosa.
Smacznego!
Pysznie wygląda, uwielbiam takie smaki 🙂
Jak dobrze, że dałaś ten przepis – ten krem wygląda obłędnie, a na półce w kuchni zalega mi spora ilość dyni – i już wiem jak ją spożytkuję! Dziękuję
Najlepsza zupa na świecie! Zapraszam na swój blog kulinarny. 🙂 https://www.facebook.com/CzanieckieMakarony/?fref=ts
Takiej zupy jeszcze nie jadłam 🙂
Takiej zupy jeszcze nie jadlam 😉
WOW! Brzmi genialnie! Bardzo jestem ciekawa tego smaku. Z mleczkiem kokosowym jem nagminnie i uwielbiam, ale o wanilii nie myślałam
Faktycznie zaskakujące połączenie 🙂
zdecydowanie muszę spróbować:)
Super kompozycja 🙂 Nie pomyślałabym, że wanilia tak fajnie połączy się z dynią 🙂
O mniam, wygląda cudownie i co za kolor!
Zupka pierwsza klasa, brawo 🙂
Znam smak tylko zupy dyniowej mojej mamy. Z chęcią spróbowałabym też takich smaków. Wanilia i mleko kokosowe jakoś mi nie pasują do tej zupki, ale nieraz już tak miałam, że coś mi się wydaje niepasujące, a smakowo okazuje się hitem. Twoje przepisy bardzo do mnie przemawiają i na ten piszę się w ciemno 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Jej! Jaka piękna ta zupa i jakie cudowne zdjęcia, nie mogę się napatrzeć 🙂
Uwielbiam zupy krem, ale kremu z dyni jeszcze nigdy nie próbowałam.. Wygląda pysznie. 🙂
bardzo ciekawa wersja zupy dyniowej 🙂
Od samego patrzenia już mi ślinka cieknie,. genialna zupka
Ciekawe połączenie 🙂 My nie dawno robiłyśmy podobny krem z mleczkiem kokosowym i dynią ale na słodko bez cebulki 😛