Z racji wczorajszego święta – moich urodzin, pozwoliłam sobie pofolgować i przygotowałam rewelacyjne, zabójczo słodkie, kaloryczne ciasto o smaku Princessy kokosowej. Jeżeli jesteście fanami kokosa i wszelkich kokosowych smaków to ta tarta jest dla Was! Pamiętajcie jednak, żeby nie robić jej za często, ani nie jeść za dużo na raz, gdyż ciasto jest bardzo kaloryczne. Tartę robi się wyjątkowo szybko, nie trzeba posiadać wybitnych zdolności kulinarnych, a smak faktycznie zniewala.
Składniki na spód:
– 370g wafelków kokosowych (bez czekolady)
– 120g masła
– 70g wiórków kokosowych
Składniki na masę:
– 500ml śmietanki 30% lub mascarpone
– 200g białej czekolady
– 100g wiórków kokosowych
Dodatkowo: 2 Princessy kokosowe pokrojone w kostkę
W misie blendera wafelki rozdrabniamy na mąkę. Dodajemy do nich wiórki i roztopione, ostudzone masło. Miksujemy, by wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowaną masą wykładamy spód formy na tartę (u mnie o średnicy 25 cm), dociskając dokładnie masę do dna i boków, a następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy do temperatury pokojowej. Śmietankę ubijamy, a pod koniec ubijania dodajemy przestudzoną czekoladę i wiórki, miksujemy. Tak przygotowaną masę przekładamy na schłodzony spód, wierzch wyrównujemy i układamy na nim Princesse pokrojoną w kostkę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto najlepiej wyjąć z lodówki 10 minut przed krojeniem.
Smacznego!
Wygląda obłędnie, na pewno wypróbuję przepis 🙂
O kurczę to coś dla mojego taty! On kocha kokosową Princessę 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda rewelacyjnie.
Coś pysznego, a my ostatnio mamy fioła na punkcie kokosa 🙂
Świetna ! 😀 Uwielbiam wszystko, co kokosowe 🙂
Z kokosem biorę wszystko w ciemno. Wygląda nieziemsko 🙂
Czy zamiast masła mogę dodać 120g oleju kokosowego?
Jasne! 🙂