Zrobienie tahini jest tak samo proste jak zrobienie masła orzechowego. Wystarczy jedynie patelnia i dobry blender kielichowy lub robot kuchenny, by w rezultacie uzyskać rewelacyjną, zdrową pastę sezamową, którą możemy użyć do wykonania prawdziwego hummusu, czy jako dodatek do sosów i deserów, a nawet możemy wyjadać go łyżeczką prosto ze słoika! Z tahini jest jak z masłem orzechowym – prawdziwe nie zawiera dodatku oleju, cukru, czy soli, ewentualnie po szczypcie dwóch ostatnich. Co ciekawego zauważyłam? Robiąc masło orzechowe czy właśnie tahini, wystarczy dodać jedynie po szczypcie soli i cukru, by orzechy/ziarna sezamu mieliły się o wiele łatwiej na znacznie gładszą konsystencję niż bez ich dodatku. Przetestujcie to i zaskoczcie się tak jak ja! Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów z dodatkiem prawdziwego, domowego tahini, a m. in. na hummus klasyczny, hummus z pieczoną dynią, hummus z pieczonymi burakami, sos tahini z pomarańczą.
Składniki:
– dowolna ilość sezamu
*opcjonalnie: szczypta soli i cukru
Sezam umieszczamy na suchej patelni i na wolnym ogniu delikatnie prażymy, by uwydatnić ich aromat, lecz uważając by ich nie przypalić! Uprażony sezam przekładamy do misy blendera wraz ze szczyptą soli i cukru i miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej pasty. Zajadamy łyżeczką, w deserze lub dodajemy do hummusu.
Smacznego!
Jeszcze nie robiłam bo boję się, że mój blender nie podoła ;P
Ale ma boską konsystencję! 🙂
Eksperymentuj ze szczyptą soli i cukru! 😀
Ale ładna Ci wyszła, też spróbuję 🙂
Żałuję, że nie mam odpowiedniego blendera, żeby samej taką pastę zrobić 🙁 Rewelacyjna do hummusu lub na słodko 🙂