Dzisiaj moje urodzinki! Stara baba robi się już ze mnie! Jeszcze niedawno 18tka a tu już oczko! Czas biegnie niesamowicie szybko. Mówili, po 18tce nim się nie obejrzysz już dwadzieścia będzie, a potem to już z górki trzydziestka na karku. Coś w tym jest, czas między 18tką, a oczkiem zleciał tak szybko, że prawie nie wiem kiedy! 🙂 Nie będę się rozpisywać, bo czas organizować imprezkę dla rodzinki. Kolejne ciasto trzeba zrobić, a to coś na obiadek przyszykować. Kończąc, chciałabym podziękować słoneczku, które dla mnie dziś pięknie świeci!
Skoro urodzinki, to coś słodkiego. Skoro coś słodkiego to ciasto, a skoro ciasto to tarta! Łatwiejszego przepisu chyba nie znam, a mam go od mojej najwspanialszej cioci Marty (stąd chciałabym posłać jej gorące buziaki). Dietetyczną i niskokaloryczną tartą nie mogę jej nazwać, ale mogę zapewnić Was, że jest warta zrobienia w dniu Waszego święta. Kiedy świętujecie nie ma co liczyć kalorii, trzeba cieszyć się tym dniem, tą chwilą, więc rozpieśćcie swoje brzuszki i kubeczki smakowe takim pysznym, grzesznym ciastem! Ciasto robi się dosłownie 15 minut, nie licząc chłodzenia. Wychodzi ok. 12-14 porcji z formy o średnicy 25cm.
Składniki na spód:
– 300g ciasteczek HIT (najlepiej czarne z białym środkiem)
– 100g masła
– 50g gorzkiej czekolady
Czekoladę wraz z ciasteczkami rozdrabniamy blenderem (bądź sami rozgniatamy) na bardzo malutkie kawałeczki, ale nie proszek. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Rozkruszone ciasteczka i czekoladę mieszamy z masłem. Powstałą masą wykładamy formę do tarty i wkładamy do lodówki. W tym czasie zabieramy się za krem.
Składniki na krem:
– 200ml śmietanki 30% lub 36%
– 125g serka mascarpone
– 2-3 łyżki kajmaku/dulce de leche (lub więcej, jeśli wolicie bardzo słodkie)
Wszystkie składniki ubijamy na sztywny krem i wylewamy na schłodzony spód. Dekorujemy świeżymi owocami, płatkami migdałów lub kruszoną czekoladą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. U mnie dodatkowo oblane syropem klonowym, który po prostu ładnie się prezentuje.
Smacznego!
Stoooo lat!!!!!!!!!! <3
Witam czy składniki na krem od razu ubijamy razem czy śmietanę osobno ?? pozdawiam
Od razu razem, pozdrawiam 🙂
Wszystkiego naj!!!!
Dziękuję <3
Dzięki! 🙂
Pomysłowe! Skusiłabym się na taką tartę <3
Wszystkiego najlepszego !! I jeszcze więcej tak wspaniałych przepisów 🙂
Co do tarty, to można hity zastąpić ciastkami oreo? 🙂 😀
pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
Dziękuję bardzo! 🙂 Pewnie, że można! Na pewno będzie równie pyszna! 😀
mmmmm <3
http://www.konieczkoo.blogspot.com u mnie fit przepisy :)Na których udało mi się pozbyc 15 kg ! :*
Spóźnione, ale z serca płynące i gorące Sto lat!!!
odnośnie tarty dostałam ślinotoku i zaraz zacznę lizać ekran 🙂
Dziękuję ślicznie i zapraszam na kawałeczek hihi 🙂
No i spojrzałam na słodkości. Martynko wszystkiego najlepszego z okazji urodzinek no spóżnione ale szczere. Czerp energię z słoneczka które tak kochasz. z kapiącego deszczyku i uśmiechu innych. Szukaj w sobie siły. Może dla mnie zostało kawałeczek ! ( tylko tak ślinka leci ) Na sobotę zrobie to ciacho.
Dziękuję bardzo! Niestety, żaden kawałek się nie uchował, ciasto zostało zmiecione od razu! Mam nadzieję, że w sobotę zasmakuje i Tobie! 🙂
Kiedy wyjmujesz ciasto z formy? czy jak już jest krem?
kiedy i w jakim stanie wyjmujesz cisastoz formy?
po słodzeniu ciastek? czy jakims sposobem jak już jest krem nałożony?
dzieki za szybką odp
Ciasto wyjmuję z formy po schłodzeniu kremu (po ok. godzinie), który już został wylany na ciastka. Ciasto musi być schłodzone przy wyjmowaniu i podaniu, bo inaczej się rozwali. Najlepiej skorzystać z tortownicy z obręczą, ale ze zwykłej formy na tartę też ciasto z łatwością wychodzi 🙂