Poprzedni wieczór uważam za bardzo udany! Uwielbiam spontany, ale wczorajszy był jednym z lepszych. Wracając samochodem z praktyk, stojąc w małym korku, minęło mnie z pięciu rolkarzy… Przypomniało mi się, że już kolejny rok zabieram się do kupienia rolek. Wróciłam do domu, zjadłam późną kolację i 30 minut przed zamknięciem sklepu stwierdziłam, że muszę w końcu je nabyć. Pojechałam czym prędzej do Decathlonu, kupiłam je i od razu po powrocie, po godzinie 21, wybrałam się na przejażdżkę i wróciłam chwilę przed północą. Nie ma nic lepszego na dobry sen niż wysiłek na świeżym powietrzu. Wczorajszy wieczór był wprost idealny do jazdy i dzisiaj na pewno to powtórzę!
Kiedyś nie wyobrażałam sobie początku dnia z owsianką, lecz kiedy kilka razy ją przyrządziłam, wszystko się odmieniło i teraz dzień bez owsianki mógłby się nie zaczynać! Każdy ma swój sposób na owsiankę, czy to z płatków owsianych, ryżowych, gryczanych, czy jaglanych i ma swoje ulubione dodatki, aczkolwiek dziś, chciałabym zaproponować Wam całkowicie podstawową wersję z płatków jaglanych z którą możecie zrobić wszystko. Spróbujcie 🙂
Składniki na 1-2 porcje:
– 500ml mleka (owsianego, sojowego, krowiego, lub 250ml wody + 250ml mleka)
– 50-60g płatków jaglanych
*opcjonalnie: coś do dosłodzenia
Dodatki:
– banan
– cynamon
– syrop klonowy
– gorzka czekolada
W garnuszku umieszczamy mleko (lub mleko z wodą), płatki jaglane i ewentualnie jakiś słodzik. Gotujemy przez ok. 15 minut, aż staną się miękkie, ciągle mieszając i pilnując by płatki nie opadły na dno i się nie przypaliły. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 2 minuty. Zajadamy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Wygląda smacznie 🙂
Mógłbym jeść codziennie 😀
Uwielbiam ją na śniadanie!
Prosto a jak smacznie 😉
A ja tak dawno nie jeździłam na rolkach… Fajna jaglanka 🙂
Wygląda cudownie! Nigdy nie jadłam płatków jaglanych 🙂
Uwielbiam takie smaczne słodkie śniadania! 🙂