Nie ma to jak porządny obiad! W większych daniach świetne jest to, że starczają na parę dni, dzięki czemu możemy zwolnić się z gotowania. Przygotowanie większej porcji wcale więcej nie kosztuje, a zyskujemy sporo czasu. Jednym z takich dań jest Shepherd’s Pie, czyli dobrze doprawione mięso mielone z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką. Ponadto, możemy przygotować go na różne sposoby – w brytfance, czy nawet w postaci tarty na kruchym spodzie. Jeżeli nie mieliście okazji jeść tego wykwintnego dania – koniecznie musicie to nadrobić! Przepis na 6-8 porcji.
Składniki na mięsną warstwę:
– 800g mięsa mielonego wołowego
– 1 łyżka oleju
– 1 duża marchew
– 1 duża cebula
– 225g groszku mrożonego lub świeżego
– 1 łyżka świeżego rozmarynu
– 1 łyżka świeżego tymianku
– 4 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– kilka chlupnięć sosu Worcestershire
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 100ml czerwonego, wytrawnego wina
– 100ml gorącego bulionu (lub 100ml wody + 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego)
Składniki na ziemniaczaną warstwę:
– 1kg ziemniaków
– 100ml śmietanki 30%
– 35g masła
– 2 żółtka
– sól, pieprz
*opcjonalnie: 50g parmezanu na wierzch
Jeżeli używamy mrożonego groszku, wyciągamy go z zamrażalnika. Zagotowujemy wodę na ziemniaki, solimy. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy do miękkości. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wrzucamy mięso i smażymy do momentu, aż się całkowicie zetnie. W międzyczasie za pomocą widelca rozdrabniamy je na jak najmniejsze kawałki. Następnie do mięsa dodajemy sól i pieprz, startą (lub drobno pokrojoną) cebulę, marchewkę, groszek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy, aż marchew zmięknie. Ciągle mieszając dodajemy sos Worcestershire, wino i koncentrat pomidorowy, gotujemy przez 2 minuty. Doprawiamy świeżym tymiankiem i rozmarynem. Dodajemy gorący bulion i gotujemy przez 3 minuty, ściągamy z ognia. Ugotowane ziemniaki przecedzamy i tłuczemy na purée, łączymy z pozostałymi składnikami na ziemniaczaną warstwę, aż masa będzie jednolita. Mięso przekładamy na dno brytfanny i przykrywamy warstwą ziemniaczaną. Opcjonalnie można posypać wierzch tartym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 20-25 minut.
Smacznego!
bardzo lubię i dawno nie robiłam