Sałatki świetnie sprawdzają się do lunchbox’a, jako dodatek do obiadu, czy danie kolacyjne. Warto mieć zapisane ciekawe przepisy na nie, gdyż nigdy nie wiadomo, kiedy się przydadzą. Mało czasu na przygotowanie posiłku, czy niezapowiedziana wizyta gości to okazje, kiedy warto z nich skorzystać. Dlatego dziś, mam dla Was pyszny przepis na sałatkę z pieczonym burakiem i kalafiorem. Pyszna, smaczna i prosta – czyli taka, jaka powinna być sałatka.
Składniki na 4-6 porcji:
– 4 średnie buraki (surowe lub ugotowane)
– 8 różyczek kalafiora
– 2 garści roszponki
– 1/2 czerwonej cebuli
– kilka łyżek jogurtu
– sól, pieprz
Składniki na dressing:
– 2 łyżki oliwy
– sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 mały ząbek czosnku
– sól, pieprz
Jeżeli korzystamy z surowych buraków – umyte buraki wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, by były całkowicie przykryte i gotujemy 40 minut, następnie je obieramy i kroimy w półplastry lub kostkę. Kalafiora wkładamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy 12 minut. Składniki na dressing umieszczamy w małym słoiczku i porządnie wstrząsamy. W dużej misce lub na talerzach układamy roszponkę, buraka, kalafiora, pokrojoną w półplasterki cebulę, oprószamy solą oraz pieprzem i dopełniamy całość kleksem z jogurtu. Na koniec polewamy całość dressingiem.
Smacznego!
Super sałatka z burakiem i kalafiorem 🙂
pysznie, zdrowo i kolorowo!
Sałatka to zawsze fajny pomysł, a taka kolorowa wygląda mega apetycznie i bardzo kusi, żeby spróbować 🙂